05 Август 2024понеделник15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Планетата ни ще изгори или ще потъне

Климатолозите са готови да разкажат истината

/ брой: 194

автор:Дума

visibility 1547

Как ще се промени планетата ни, ако атмосферата се нагрее с градус и половина към 2100 г. - на това е посветен доклад на Междуправителствена група експерти по промяна на климата (IPCC). Докладът ще бъде публикуван днес, пише РИА "Новости". Изказвания на експерти, които цяла седмица обсъждаха документа в Южна Корея, позволяват да се съди за основните изводи в този документ: през идните десетки години няколко островни държави ще отидат под вода, ледът в Арктика ще продължи да се топи.
Преди 3 г. на преговорите на ООН за климата участниците в Парижкото споразумение се договориха да направят всичко възможно, за да не се допусне увеличаване на температурата с 1,5 градуса спрямо доиндустриалното ниво. Истината е, че от средата на ХIХ век температурата на въздуха на Земята се е увеличила с 0,8-1,2 градуса. С това експертите свързват топенето на ледниците и повишаване на нивото на Световния океан. Според прогнозите на Световната метеорологична организация, например, тихоокеанският архипелаг Кирибати ще потъне след 30-60 години.
Докладът на експертите представлява много качествен, близо 700-страничен обзор на научна литература. IPCC не прави самостоятелни научни изследвания, а анализира вече публикувани данни и мнения на общопризнати експерти. Черновите версии са били изпратени на специалисти, които са направили 42 000 забележки, и авторите са длъжни да вземат предвид всяка една. От документа ще направят 15 страници резюме - специално за политици. Именно този финален вариант на резюме на доклада се обсъжда в Южна Корея.
Това е строго научен обзор, направен по ясни и строги правила. Разглеждани са само публикации в научни издания. Никакви материали от организации, лобиращи за бизнеса, от политици или еколози не са били използвани. Това е сухо излагане на научни знания и факти.
Експертите подчертават, че докладът за "градус и половина" потвърждава изводите за силното антропологично влияние върху климата. Документът подчертава, че към проблема за влиянието на човека върху климата трябва да се отнасяме сериозно. Подчертава се разликата в щетите от промяната в климата в различните региони на планетата. Най-уязвимите места са Западна и Южна Африка, Югоизточна Азия, някои територии в Централна и Южна Америка, както и Средиземноморието.
Като цяло климатичните щети не зависят от благосъстоянието на страната. Но държавите със слаба икономика, с бедно население ще пострадат по-силно. Там е възможен дефицит на прясна вода и продоволствие.
Авторите на доклада са проанализирали разликата между това какво ще се случи с климата при увеличаване на температурата с 1,5 и с 2 градуса към края на този век. При втория вариант екстремните климатични явления - суша, топлинни вълни, наводнения - ще бъдат по-чести и по-силни.
При 1,5 градуса ще изчезнат два пъти по-малко видове растения, отколкото при 2. Рисковете за здравето, снабдяването с вода и храна, сигурността, инфраструктурата ще са по-малко.
Но дори и при най-оптимистичния вариант към края на века ще се топят ледниците на Антарктида и Гренландия, което ще повиши нивото на Световния океан. Ще потънат някои островни държави, под вода ще се окажат крайбрежни територии, ще пострадат страни, живеещи от селското стопанство, коренните народи на Арктика.
Увеличаването на средногодишната глобална температура с 1,5 градуса ще се случи още към 2040 г., ако обемът на изхвърляните парникови газове в атмосферата остане на сегашното ниво. А един от очакваните сценарии е към 2100 г. температурата да се увеличи с 2,7 градуса!

 

ИТН връща мандата днес

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 147

България е втора в ЕС по горски пожари за 2024 г.

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Бедствено положение в село край Велико Търново заради безводие

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 147

Телесните повреди при домашно насилие са се увеличили тройно

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 147

Водата измести палмовото масло в сиренето

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 147

Хранителната индустрия се обяви срещу засиления данъчен контрол

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Плащаме с левове до 1 август догодина

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 147

Бюджетът на червено с 1 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 147

Ескалират безредиците във Великобритания

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 147

Виетнамският президент стана и генерален секретар

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 147

Крайнолеви саботирали жп мрежи в Германия

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 147

Заради чума умъртвиха 14 000 животни в Гърция

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 147

Криза отвън

автор:Александър Симов

visibility 300

/ брой: 147

Време е да се спрат

автор:Зорница Илиева

visibility 291

/ брой: 147

След белия мъж идва жената

visibility 279

/ брой: 147

Защитата при бедствия е колективна задача

visibility 301

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ