16 Ноември 2024събота07:54 ч.

снимка Джулия Аваматив - Pexels

Защо да закусваме?

Пропускането на сутрешното хранене увеличава 4 пъти риска от развитие на деменция

/ брой: 82

автор:Дума

visibility 14071

Мнозина, опитвайки се да отслабнат, пропускат сутрешната закуска. Други я пропускат, защото... бързат. Но това правилно ли е?

Изследване сред японци над 65 г. показва, че вероятността от деменция е 4 пъти по-висока сред хората, които не са закусвали.

Други проучвания сочат, че хората, които закусват сутрин, дори по-късно през деня да пропускат хранене, се радват на по-добра памет и концентрация, 

по-ниски нива на "лошия" (LDL) холестерол

и по-ниски шансове за диабет, сърдечни заболявания и наднормено тегло.

Ако не закусвате, може да откриете, че се чувствате малко мудни и се борите да се съсредоточите върху нещата. Това е така, защото 

мозъкът не е получил енергията

(глюкоза), от която се нуждае, за да продължи. Проучванията показват, че липсата на закуска засяга умственото ви представяне, включително вниманието, способността за концентрация и паметта. Например децата и юношите, които редовно закусват, постигат по-добри академични резултати в сравнение с тези, които пропускат закуската. 

В опита си да отслабват, хората, които не закусват, рискуват да имат наднормено тегло, защото често по-късно през деня си "наваксват" като похапват, при това - често нездравословни храни.

Закуската често се нарича най-важното хранене за деня - тя прекъсва периода на 8-10 или 12-часово гладуване през нощта и попълва снабдяването на тялото с глюкоза, за да повиши енергийните му нива. Закуската може да помогне за по-добро управление на теглото, намаляване на риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания в дългосрочен план. Закуската повишава енергийните нива и възстановява нивата на гликоген, предотвратява големи колебания в нивата на кръвната глюкоза.

Хората, които редовно закусват, са по-малко склонни да имат 

наднормено тегло или затлъстяване

Продължават изследвания защо това е така. Например закуска, богата на протеини, е от полза за мускулите, но може и да помогне за контрол на апетита под контрол по-късно през деня. Има и някои доказателства, че хората, които не закусват, може да са изложени на по-висок риск от сърдечносъдови заболявания.

Диетолози предупреждават сутрин да не се яде свински бекон и наденица, а крехки меса, например пуешко. За сутрешната закуска е добро сварено яйце (съдържа само 70 калории, пълно е с протеини, витамин Д, полезни за очите антиоксиданти, витамин Б12), извара, сирене, кисело мляко, обезмаслено 1-процентно прясно мляко, плодове, орехи. Между другото, има доста плодове, които съдържат протеини - авокадо, киви, праскови, малини, къпини, банани...

И не забравяйте - пийте вода и заменете захарта с мед!

В София се произвеждат 41% от БВП на страната

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 219

Потреблението на домакинствата ускори растежа

автор:Дума

visibility 565

/ брой: 219

Експерт предлага по-нисък ДДС за рибата

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 219

Тръмп разговаря два часа с Байдън

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 219

Втора инстанция осъди експрезидент на Аржентина

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 219

Протест в Брюксел срещу крайнодесните

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 219

Пет години затвор грозят Марин Льо Пен

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 219

Медийният тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 640

/ брой: 219

Хронично бездействие

visibility 604

/ брой: 219

"Символичната война" на съюзническите бомби

visibility 631

/ брой: 219

Кой кой е в проектокабинета на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ