17 Септември 2024вторник10:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Горска трапеза

Рецепти на леля Ваня Токаджиева

/ брой: 261

автор:Дума

visibility 1721



Паниран сърнешки дроб

Обираме внимателно тънката ципа на дроба и го нарязваме с остър нож на тънки филийки. Накисваме го 24 часа в прясно мляко. Потапяме го в брашно, разбито яйце и пак в брашно или счукан сухар и пържим в сгорещена мазнина, като внимаваме да не го препържим, защото става твърд и загубва вкуса и хранителността си.
Посоляваме го, след като го извадим в чинията. Поднасяме изпържения дроб още топъл с туршия от зеле и бяло вино.

Шаран в тесто на фурна

Взимаме 1 шаран около килограм, отрязваме опашката и перките и го изчистваме добре. Нарязваме 8 глави лук и го слагаме да се пържи на слаб огън в 2 кафени чашки олио. Когато лукът омекне добре, без да се зачерви, го посоляваме и сваляме от огъня. Прибавяме 2 чаши счукани орехи, ситно нарязан магданоз, малко счукан черен пипер и разбъркваме сместа.
Взимаме около 1 кг втасало тесто, разделяме го на 6 топки и всяка разточваме на кора по големината на тавичката.
Слагаме първата кора в намазаната тавичка, поръсваме я с малко олио и нанасяме тънък пласт от ореховата смес, която предварително сме разделили на части.
Поставяме втората кора, мажем с ореховата смес и нареждаме третата кора. Върху нея слагаме шарана, поливаме го с малко олио и го намазваме с ореховата смес. Покриваме го с останалите три кори, които също мажем помежду с ореховата смес.
Най-горната кора поливаме с олио и печем ястието в умерено силна фурна.

Три са версиите за инцидента с военния самолет L-39 ZA

автор:Дума

visibility 499

/ брой: 176

КНСБ настоява линията на бедност за догодина да е 667 лв.

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 176

3431 ученици са отпаднали през миналата учебна година

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 176

Чужди инвеститори бягат от България

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 176

България е с най-голямо неравенство на доходите в ЕС

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 176

70% от продажбите на лизинг са на автомобили

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 176

БНБ пуска сребърна монета за Рибния буквар

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 176

Ескалацията срещу Русия е само отложена

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 176

Темата за мигрантите разделя Европа

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 176

Сърбия връща военната служба

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 176

Накратко

автор:Дума

visibility 1772

/ брой: 176

На петнадесети - без фанфари

автор:Боян Бойчев

visibility 663

/ брой: 176

Вот за мир или война

автор:Юри Михалков

visibility 908

/ брой: 176

"БСП-Обединена левица" дава знак за промяна в лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 963

/ брой: 176

Гладът в Америка се увеличава

visibility 555

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ