15 Юли 2024понеделник01:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От редактора

Черга за култура

/ брой: 225

автор:Борис Данков

visibility 10076

Най-сетне един културен министър да заплаче, да почука на вратата и да поиска повече пари за своето ведомство. Направи го министър Петър Стоянович, който оня ден на своята пресконференция заяви, че ще поиска средствата за културното министерство през 2014 година да бъдат драстично увеличени. Нещо повече, министърът направи и разчет как ще бъдат разпределени 20-те милиона лева, които ще получи министерството. 10 милиона от тях ще бъдат дадени за сценични изкуства, 4.5 милиона за кино, 2.5  за културното ни наследство, а 1.5 за творчески проекти. "Искам да се отсее най-важното за финансиране в национален план, вместо всеки да дърпа чергата към себе си и да се решава на парче" - заяви Петър Стоянович, като обеща, че по-късно през есента ще бъде предложена за публично обсъждане Национална стратегия за културата.
Може би той трябваше да започне именно оттук, вместо да разпределя "на зелено" парите, които ведомството му може да получи (или да не получи). Дай Боже да ги получи!
А сега две думи за "културната стратегия". Вече години наред всеки нов културен министър  определяше приоритетите на ведомството според своята творческа "ангажираност". Така веднъж в бюджета на министерството натежаваха сценичните изкуства, друг път киното, трети път музиката, а по времето на Вежди Рашидов - откриването на нови галерии, на обновени хамами и джамии.
Не че в това "дърпане на чергата към себе си" не е имало и полезни ходове за българската култура. Имало е, но въпросът не е толкова в "чергата", колкото в реалните нужди и интереси на българската култура. Какво е направено (и какво се прави) например за "износ" на българска култура и изкуство, литература, в чужбина? Достатъчни ли са случайните, юбилейни прояви и лични изяви на наши творци зад граница? Не е ли безнадеждно остаряла мрежата на културните ни центрове там? Все въпроси, които дълги години остават без отговор. И що за културна политика имаме ние, след като бюджетът ни за полицейски подслушвания е по-висок, отколкото бюджетът за култура? Браво, г-н министре! Чукайте! Само гледайте да не правите това на някоя отворена врата.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1664

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1556

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1856

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1866

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1882

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1707

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1733

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ