22 Юли 2024понеделник17:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: 24 ЧАСА

Търсят доброволци за празника на манастира „Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав

автор:Дума

visibility 395

Манастирът „Св. Пантелеймон" в местността Патлейна край Велики Преслав отбелязва храмовия си празник на 27 юли. Във връзка с това се търси помощ от доброволци за почистване на манастира и дарители за курбана, който ще бъде раздаден, предава БТА. Игуменът архимандрит Константин е пояснил пред агенцията, че има много паднали листа и трябва да се почисти около манастира, за което има осигурени метли, лопати, количка за извозване.

Храмовият празник ще бъде отбелязан два дни – събота и неделя, с курбан. В петък вечерта от 19 часа ще има богослужение, в събота то ще е от 8 часа, а литургията за празника ще започне в събота от 9 ч. В неделя ще има и заупокойна молитва за всички ктитори на манастира

Курбан ще има на 27 и на 28 юли, допълни архимандрит Константин. Желаещите могат да направят и парично дарение, уточни той.

ВиК мрежата на манастира е за ремонт, но ще я поправим по-нататък, трябва да се направи с хидрофорна помпа с голям резервоар, за да не оставаме без вода, допълни игуменът на манастира. Електрическата система е стабилна, с нея няма проблем, поясни той и добави, че покривът е ремонтиран, но трябва да се смени дограмата и да се работи по стаите. За цялостния ремонт са необходими около 10 милиона лева, по изчисления на фирма, направени преди 2-3 години, разкрита е дарителска сметка, съобщи архимандрит Константин.

Сайтът на Община Велики Преслав информира, че настоящият Патлейнски манастир „Св. Пантелеймон" представлява внушителна над 70-годишна сграда.

В олтара на манастира  се пазят мощи на светеца, покровител на лечители и пътешественици и за поредна година християните ще се помолят пред светинята за здраве. Освен мощите на св. Пантелеймон преди две години игуменът на манастира монах Константин донесе в параклиса и мощи на св. Димитър Солунски.

Манастирът се явява наследник на едноименен средновековен манастир в м. Патлейна, намиращ се недалеч (на около 6 км.) от руините на обителта.

През 1940 г. Варненски и Преславски митрополит Йосиф замисля план за възстановяване на манастира. Включват се жители от цяла България, но след 1944 г. сградата е одържавена и начинанието му пропада. В тези времена новият манастир никога не е действал, не е изграждан и църковен храм към него.

В периода 1944 – 1989 г. сградата е била ползвана за почивна станция на профсъюзите и за спортна база. След 1989 г. е деактувана от общината и не се използва. По-късно сградата става собственост на Варненско и Великопреславска света митрополия. От 2011 г. постройката започва да функционира като действащ мъжки български православен манастир, каквото е било първоначалното ѝ предназначение.

Обмислят увеличаване на стойността на ваучерите

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 137

Германските вагони са извадени от употреба за профилактика

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 137

БНБ намали прогнозата си за българската икономика

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 137

Първо - членство в ЕС, после конституцията

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 137

Словакия се гневи на санкции от Киев

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 137

Сирийци наръгаха с нож германски учител

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 137

Накратко

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 137

Върнете ги!

автор:Мая Йовановска

visibility 118

/ брой: 137

Чувство на безпомощност

visibility 115

/ брой: 137

Лайен срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 108

/ брой: 137

Мицкоски открито ни се подиграва

автор:Велизар Енчев

visibility 127

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ