02 Юли 2024вторник20:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки Фестивал "Алегра"

Фестивал "Алегра" с десето издание

Топ събития, виртуози от цял свят и перфектна селекция от концерти предлага програмата на форума за класическа музика

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 324

През лятото столицата вибрира на честотата на класическата музика с десетото издание на утвърдилия се като бижу на софийската музикална сцена фестивал "Алегра". Създателят му Петър Найденов, който с безпощаден вкус и филтър вече за десета година задвижва изключително интересната програма и новаторски елемент във всяко издание на фестивала, обещава завладяващи изпълнения на сцената на Военния клуб и зала "България" и световни виртуози, които ще оставят публиката без дъх, научи ДУМА от Маргарита Енева.
Фестивалната програма включва шест концерта - два симфонични на Фестивалния оркестър "Алегра", един на "The Next Generation Orchestra", два камерни - перлата на фестивала, и един интересен и провокативен експеримент между класическа и джаз музика. На финала - изпълнение на младежки оркестър, в който сили обединяват млади музиканти от Националното музикалното училище в София и техни връстници от Винтертур, Швейцария.
По традиция откриващият фестивала концерт прави деликатен мост между предишното и актуалното издание, с идеята, че в музиката, както и в изкуството, приемствеността е основен принцип. На сцената българската публика ще аплодира големия си любимец от миналогодишното издание - украинския виртуоз Валерий Соколов, и големия приятел на фестивала - диригента Йоханес Шлефли. Те ще представят любопитна програма с произведения на Йохан Щраус, Моцарт и Дворжак. Три дни по-късно, на 15 юли, Екарт Рунге - виолончело, и Жак Амон - пиано, пренасят публиката в атмосферата на Берлин от 20-те години на XX век. Концертът под наслов "Светлините и сенките на 20-те години на ХХ век" обхваща късната романтика, загатва новите ритми на джаза и достига своята кулминация в разнообразието на танго и филмова музика.
Концертът, който винаги остава в историята на фестивала като creme de la creme (перлата на музикалната одисея), е на 17 юли, когато на сцената на Военния клуб ще излязат Борис и Елена Гарлицки, Йокю Джанполат, Симоне Грамалия, Константин Хайдрих и Петър Найденов, които смело ще отварят партитурите, за да съберат в сегашно време Моцарт и Макс Брух.
18 юли е запазена дата за "The Next Generation Orchestra" и традиционно емоционалния им концерт, в който солисти са Борис Гарлицки и Константин Хайдрих, а в програмата са включени произведения на Хайдн и Чайковски.
С много закачлив въпрос - какво открадна свраката, се открива концертът на 19 юли, когато Фестивалният оркестър "Aлегра" ще потърси отговора му с изпълнение на Увертюра "Крадливата сврака" от Росини. Албена Данаилова и диригентът Николас Паске ще запазят този ритъм с останалите произведения - Концерт за цигулка на Ал. Глазунов и Симфония 3 в ла-минор на Феликс Менделсон Бартолди.
Цигуларката Лора Маркова, диригентите Симон Венгер и Славил Димитров и оркестър "София & Винтертур" затварят фестивалния цикъл с програма от произведения на Владигеров, Брух и Бетовен в зала "България".
Фестивал и Академия "Алегра" се провеждат под патронажа на посолството на Швейцария, с финансовата подкрепа на Министерството на културата и на Столичната община, Италианския културен институт и в партньорство с Националното музикално училище "Любомир Пипков".

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 761

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 792

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 698

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ