04 Ноември 2024понеделник12:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Активни потребители:

В Европа не умъртвяват незаразени животни

автор:Дума

visibility 2491

Властите в България не се държат адекватно при борбата си с африканската чума по свините, смята д-р Сергей Иванов, консултант по безопасност на храните на асоциацията "Активни потребители". Пред БНР той цитира европейска директива от 2002 година и мерки от нея, които нашите управници упорито не споменават.
Задължителните мерки за евтаназиране касаят само стопанствата, засегнати от болестта. Няма такова нещо като изтребване в еди-колко си километрова зона и т.н. Превенцията се прави по други начини – с мерки за хигиена, контрол над дивата популация, с диагностика и епидемиологично проучване, подчерта д-р Иванов.
 В директивата също така няма разделение между домашни свиневъди, „задни дворове“, лични стопанства и индустриални ферми.
Той допълни, че „вместо да подобрим хигиената в „задния двор“ се предприемат мерки за изтребване на пациентите“.
Мярката за изтребване на домашните свине в рамките на 20-километрова зона около индустриалните ферми е много българско, това го няма в нито едно законодателство, нито европейското, нито на Световната здравна организация, нито на Световната организация по прехрана, това е типично българско, коментира експертът.
И посочи, че има две генерални стратегии за борба с АЧС, първата от които наскоро бе приложени в Чехия и в Белгия. Там в радиус на няколко километра от огнищата бяха убити всички свине и стратегията проработи. Но това е при ограничени райони, а в България е засегната по-голяма част от страната и това едва ли ще проработи.
Втората стратегия беше приложена в прибалтийските републики, където бяха умъртвени животните само в засегнати ферми, а във всички други се работи за повишаване на хигиената – контрол на вредители, гризачи, кърлежи, каза д-р Иванов.
Мрачна прогноза направи директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Христо Найденски. Според него много е вероятно и следващата година ситуацията с чумата по свинете да не може да бъде овладяна и стопаните да не успеят да закупят здрави прасета за отглеждане.
Животните, които са преболедували в по-лека форма и са останали живи, са дълги години вирусоносители и това създава предпоставка за разпространение на вируса и през следващите години, уточни професорът пред БНР. Хранителните отпадъци - предимно тези, които са от месо за сурови колбаси, осолени продукти, когато са добити от животни в предклиничен стадий, са опасни, ако след консумация човек ги изхвърля в общите отпадъци, предупреди д-р Найденски.
Месо от животни, които са били в предклиничен стадий, не е опасно за човека, но се препоръчва термична обработка, защото може да има вторична инфекция. Винаги препоръчвам термична обработка, а след това самите отпадъци, кости, други субпродукти, които са от това животно не бива да се изхвърлят на общия сметосъбирателен пункт. Най-малкото да бъдат поне сварени и тогава изхвърлени. Вирусът на 60 градуса се инактивира за 30 минути, на 70 градуса вече по-малко, но за да стигне във вътрешността си, трябват поне 90 градуса, каза още професорът.
Според него срокът от шест месеца след изтичане на заразата, при който стопаните ще могат да възстановят стопанствата си, е “доста отдалечен във времето“. За такъв срок говори министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Този срок от шест месеца тече след последния случай на обявяване на огнище. Засега такава предпоставка няма. Епизоотичният процес напредва. Границите, ареалът, териториалното разпространение, броят на животните напредва, така че тези шест месеца са доста отдалечени във времето, каза още проф. Найденски.

Драстичен воден режим в Плевен

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 210

Откриха 463 флакона райски газ в дискотеки в София

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 210

Деца изпаднали в абстиненция след забраната за телефони в училище

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 210

Работодатели оспорват в съда по-високата минимална заплата

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 210

Подписват договор за новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 210

ВМЗ-Сопот с нов стар директор

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 210

Предлагат данък върху новите дрехи

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 210

Скопие окончателно се ангажира с Коридор 8

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 210

Албанският премиер разгневи Гърция

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 210

Заплашиха съдийка за промигрантско решение

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 210

Накратко

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 210

Чорбаджийски неволи

автор:Аида Паникян

visibility 48

/ брой: 210

Забрави ли ЕС кой е Б.Б.

автор:Юри Михалков

visibility 82

/ брой: 210

Лицемерие в нещастието

автор:Таня Глухчева

visibility 63

/ брой: 210

Бананова република

visibility 74

/ брой: 210

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ