02 Юли 2024вторник20:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Белият дом отстъпи заради изборите: Освободиха Джулиан Асанж!

/ брой: 123

visibility 209

BBC News


"Комбинация от дипломация, политика и право позволи на основателя на "Уикилийкс" да отлети с частен самолет от лондонско летище и да се отправи към Австралия и свободата. Сделката, която доведе до освобождаването му - след 7 години самоналожена изолация в посолство и 5 години принудително задържане в лондонски затвор, бе подготвяна месеци наред“, коментира Би Би Си.
Сделката вероятно е станала след избирането на новото австралийско правителство през май 2022 г. Новата администрация е решила да върне у дома един от своите граждани, задържан в чужбина. Лидерът на австралийската лейбъристка партия Антъни Албанис посочи, че не подкрепя всички действия на Асанж, но е време той да бъде освободен.
След това австралийска парламентарна делегация отпътува за Вашингтон, за да лобира пред Конгреса на САЩ. Австралийският министър-председател повдигна въпроса по време на официално посещение и разговори с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом. Последва гласуване в австралийския парламент, при което депутатите с огромно мнозинство подкрепиха призива към САЩ и Великобритания да позволят на Асанж да се върне в Австралия.
Саймън Джакман, почетен професор в университета в Сидни, обясни, че австралийските власти традиционно са склонни да подкрепят САЩ, но обществените и политическите настроения в двете страни са се променили в полза на Асанж.
На 20 май Върховният съд в Лондон хвърли спасително въже на Джулиан Асанж, като постанови, че основателят на "Уикилийкс" може да обжалва отново решението за екстрадирането му в САЩ по обвинение в получаване и публикуване на военни тайни. Асанж е обвинен в няколко престъпления по американския Закон за шпионажа: 17 за публикуване на класифицирана информация и едно за хакерство.
Ключовата част от решението на съда се отнасяше до това дали австралийският гражданин Асанж може да използва като защита правото на свобода на словото, залегнало в Първата поправка на Конституцията на САЩ.
Ник Вамос, бивш ръководител на отдел "Екстрадиция" и шеф на отдел "Бизнес престъпления" в адвокатската кантора "Питърс и Питърс", заяви, че решението на съда от май е оказало натиск върху двете страни да седнат и да финализират сделката. Това решение е позволило на Асанж да твърди, че публикуването на класифицирана информация е защитено от Първата поправка.
"Изглежда, че САЩ са оттеглили обвиненията за публикуване на секретна информация в замяна на признанието на австралиеца за хакерство, което слага край на тази сага", каза той.
Политиката също изигра своята роля. През април Джо Байдън заяви, че обмисля искането на Австралия да прекрати съдебното преследване срещу Асанж. Появиха се спекулации, че администрацията на Байдън иска да реши въпроса преди президентските избори през ноември. Но Белият дом обяви, че не участва в обсъждането на подробности по сделката, защото това е работа на Министерството на правосъдието.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 704

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 682

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 761

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 792

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 698

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ