19 Август 2024понеделник13:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Дарик нюз

Стотици на протести заради безводието

Жителите на четири свищовски села недоволстват втори ден, блокираха възлови пътни артерии

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 210

Протести избухнаха в цялата страна заради безводието в много населени места. Вчера жителите на четири свищовски села затвориха главния път Плевен-Русе два пъти за по половин час. В събота те спряха движението на възела при Горна Студена и Павел. Причината са пресъхващи местни водоизточници и остарялата и амортизирана водопроводна мрежа, по която загубите са над 70%.
В село Хаджидимитрово са в безсрочно бедствено положение. Там от Държавния резерв доставиха 20 т бутилирана вода за пиене. В Горна Студена, Морава и Козловец са на драстичен режим. Хората  настояват  водния оператор и държавата да реши дългогодишния проблем и да намери устойчиво и крайно решение.
"В Горна Студена няма вода от повече от месец. Пускат я по три-четири часа през ден. Ходим по чешми с тубите. Не мога да кажа до кога ще е така. От Козловец съм, протестът е, че нямаме вода. С малки деца сме, има възрастни самотни хора и е страшно. Взехме водата от Държавния резерв и няма да стигне до никъде", споделят недоволните.
Хората негодуват срещу бездействието на институциите, искат нови водопроводи и да се търсят нови водоизточници.
"Не виждам в тези помпени станции нещо да е сменено. От ВиК не правят проекти в момента и не предприемат действия за подмяна на водопреносната мрежа. До нас е голямата река Дунав, а ние стоим без вода", недоволствот жителите на свищовските села.
Критична е ситуацията в община Смядово, където водата се пуска само за част от денонощието. Частично бедствено положение заради безводието беше обявено в събота в селата Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх.
Четири от 13-те села в община Георги Дамяново вече са на воден режим, съобщиха от ВиК Монтана.
В Главановци и Копиловци един ден ще се подава вода за ниската част на селата, а на другия ден за високата. В Чемиш ще има вода на четна, а във Видлица на нечетна дата. От седмици на режим са селата Равна, Горна Лука и Митровци, в община Чипровци. Златия и Мокреш, във Вълчедръм, Владимирово в Бойчиновци и Горна Вереница в Монтана.
От община Берковица излязоха с призив към населението за отговорно и разумно ползване на водата, за да не се стига до режим. Засушаването е засегнало 11 села.
Сериозни са проблемите с водоснабдяването в крайграничните общини Болярово и Елхово в Ямболска област. На места жителите са на воден режим, а вода се осигурява с водоноски. Заради въведения воден режим жители на Павелско, община Чепеларе, ще проведат протест на 25 август на пътя за Асеновград.
Проблеми с безводието има също във Варна, Плевен, Ловеч, както и други райони на страната.
В област Монтана воден режим е въведен за още четири села в община Георги Дамяново.

Стотици на протести заради безводието

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 157

Токът вдигна цените и по заведенията

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 157

Хотелиерите разчитат предимно на българи

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 157

Германски вагони пътуват и по линията София-Варна

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 157

1200 лв. стигна средният размер на бързите кредити

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 157

И ООН натисна: Променете закона срещу ЛГБТИ

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 157

Гръцките власти издирват стрелеца от Халкидики

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 157

САЩ: Не сме се месили в сръбските протести

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 157

Турция арестува седем души за пожарите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 157

Жажда

автор:Нора Стоичкова

visibility 83

/ брой: 157

Жалка картинка

visibility 83

/ брой: 157

Русия прочиства армията от корупция

автор:Юри Михалков

visibility 80

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ