22 Август 2024четвъртък21:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Гърция имало над 250% ръст на руските туристи

Една четвърт от нелегалните работници у нас са в туризма, отчитат от инспекцията по труда

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 122

Гърция има над 250% ръст на руски туристи. Това даде като пример председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов пред "България он ер".
"Това което се случва в държавата в последните няколко месеца влияе много зле на бизнес средата в България. Хората чувстват, че никой не се интересува от тях, защото не чухме в последните три месеца нищо градивно от властта. А виждате какво се случва в чужбина - в Турция, в Хърватия, в Гърция. В Гърция има над 250% ръст на руските туристи", посочи Алибегов.
"В момента има изключително напрежение, въпреки че сезонът е добър. Политиците трябва да обърнат внимание на икономиката", коментира Алибегов във връзка с по-високите цени на тока за бизнеса. "Сметките за юли са 70-80% по-високи", отчете той. Тези сметки са невъзможни за плащане, ако след време не дойде компенсация за тях.
Във връзка с подпомагането, което беше гласувано, но се чака одобрение от ЕС, той каза, че няма как подпомагането за август да бъде получено същия месец.  
"Почти няма работна ръка в България. Масово младите хора не искат трудови договори. Просто практиката на НАП и Главната инспекция по труда е да проверяват само хотели и ресторанти. Един от проблемите е, че нямате никакво време за назначаване на служител. Искате да започне вeднага, но законът не го позволява. Хората си търсят трудов договор вече. Нашият бранш в последните години излезе доста на светло и не си позволява да взима хора без договор. Когато не укриваш данъци, няма смисъл да укриваш и работниците", коментира Алибегов.
"По-голямата част влизат от чужбина, чрез фирми и посредници. Те са абсолютно с трудови договори. Там проблемът е, че не можехме да им плащаме по банков път. Банките отказват да открият сметки на тези хора. Това прави ситуацията невъзможна. В чужбина много лесно кадрите се назначават и освобождават", посочи той.
"Трябва да се намерим механизъм. Ползват бързи кредити, придобиват неща на изплащане. Не си плащат вноските и се стига до запори. Не искат да им се плаща заплатата по банков път, тъй като вероятно ще получат запор и няма да се ползват от парите си. Ако има неосигурени, то или е защото веднага е започнал и НАП и Главната инспекция по труда са дошли на първия-втория ден, или става дума за хора, които не искат да бъдат осигурени", каза още той.
Същевременно от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" отчетоха, че почти една четвърт от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерство и ресторантьорство. Данните са за периода януари-юли 2024 г., когато са установени 451 души без трудов договор в двете икономически дейности. Това е 24% от всички 1914 случая. За седемте месеца на тази година в хотелиерството и ресторантьорството са извършени 3713 проверки, при които са установени 18 372 нарушения.
Според Алибегов обаче няма регулярни проверки, а са по сигнал, тъй като институциите нямат ресурс за непрекъснати проверки.


Бачкатори от Непал и Шри Ланка избягаха от Слънчев бряг

Чуждестранни сезонни работници от Непал и Шри Ланка са избягали - за това сигнализираха хотелиери от курортния комплекс Слънчев бряг. По информация на полицията в Бургас са регистрирани четирима изчезнали - трима от Непал и един от Шри Ланка. Към момента няма информация да са напуснали пределите на страната. Работодателите по Черноморието редовно се оплакват от липса на кадри и затова предприемат, макар и доста сложни, трансфери на евтина работна ръка, от т. нар. трети страни - извън ЕС и въобще от Европа.

ЕС започва да слага мито на украинския пчелен мед

автор:Дума

visibility 1358

/ брой: 160

Шарка по овцете в Гърция близо до границата с България

автор:Дума

visibility 1361

/ брой: 160

Собственият дом става недостижим за много европейци

автор:Дума

visibility 1346

/ брой: 160

Строителството ни тръгна надолу, докато в ЕС расте

автор:Дума

visibility 1298

/ брой: 160

Украйна предприе мащабно нападение срещу Москва

автор:Дума

visibility 1363

/ брой: 160

Кенеди-младши ще подкрепи Тръмп

автор:Дума

visibility 1363

/ брой: 160

Путин посети Чечня

автор:Дума

visibility 1567

/ брой: 160

Венецуелският парламент бави закон "срещу фашизма“

автор:Дума

visibility 1299

/ брой: 160

Днешните 55 - вчерашните 30

автор:Аида Паникян

visibility 1443

/ брой: 160

Крещящо лицемерие

автор:Велизар Енчев

visibility 1613

/ брой: 160

Правните абсурди продължават

автор:Дума

visibility 1484

/ брой: 160

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ