10 Октомври 2024четвъртък17:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хипермаркетите:

Електронните ваучери за храна може да повишат цените

Оборотът на този вид ценни книжа се е увеличил четири пъти

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 727

Електронните ваучери за храна може да дебалансират пазара на дребно и да доведат до по-високи цени на храните в някои търговски вериги. Причината е, че разходите за тях са по-високи в сравнение с хартиените и се поемат от хипермаркетите. Това коментира Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия.
"При хартиените ваучери имаше една такса за обработка, издаване, за целия процес по окомплектоване и винаги зависи от договорка между търговеца и оператора на ваучера на база на оборота, който ще осъществява. Сега при електронните - вместо да се понижи тази услуга, към стандартните такси към операторите ще се добавят още 0.7% банкови такси и ще се поемат от тези, които приемат ваучери", аргументира се пред БНР Вълканов.
Той добави, че не всеки търговец може да си ги позволи, което означава, че все по-голям паричен обем, който минава през тях, ще бъде насочен към тези, които биха си го позволили.
"Оттук идва дисбалансът, защото за една компания 5% разход не са изгодни – 5 лева на всеки 100 лева. Това означава, че или се отказвате от този паричен поток и се насочва към други магазини, или го приемате, но по-някакъв начин трябва да компенсирате. И това ще предизвика втория възможен ефект - трябва да компенсирате нарасналите разходи, което може да доведе до повишение на цените", добави Вълканов. Той съобщи, че сигналите в Сдружението за модерна търговия от хипермаркетите за разходите по ваучерите са зачестили и "това се превръща в проблем".
За 5 години четири пъти се е увеличил обемът на ваучерите и има заявки да се повишава още. Расте делът в този тип разплащане, каза Вълканов.
Както е известно, ваучерите станаха изцяло електронни от началото на юли тази година. България е последната страна в ЕС, в която тази услуга се дигитализира.
Електронният ваучер ще може да се използва частично, дори за минимална покупка. Досега сумата, посочена на хартиения ваучер, трябваше да бъде изразходена, защото в търговските обекти не се връща ресто.

Електронните ваучери за храна може да повишат цените

автор:Дума

visibility 709

/ брой: 193

100 млн. лв. ще струва зимното поддържане на пътищата

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 193

София e най-евтината европейска туристическа дестинация

автор:Дума

visibility 670

/ брой: 193

Орбан: България в Шенген до края на 2024-та

автор:Дума

visibility 723

/ брой: 193

Македонски висшисти масово имигрират

автор:Дума

visibility 684

/ брой: 193

Граничните проверки в Германия остават

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 193

Армията на търговците

автор:Александър Симов

visibility 727

/ брой: 193

Икономическа реалност

visibility 658

/ брой: 193

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 193

100 РЕШЕНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 193

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ