14 Юли 2024неделя14:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Връщат автономията на Селскостопанската академия

26 депутати внесоха законопроект, според който ССА излиза от земеделското министерство и става отново самостоятелна научна организация

/ брой: 127

автор:Велиана Христова

visibility 1010

Законопроект за промяна в Закона за Селскостопанската академия предвижда тя да се извади изпод шапката на земеделското министерство и да се върне статутът й на самостоятелна и автономна организация. Проектът е внесен в НС от 26 депутати от Коалиция за България и ДПС, сред които са Светла Бъчварова, Пенко Атанасов, Спас Панчев, Мая Манолова, Ваня Добрева, Христо Монов, Валентина Богданова, Методи Теохаров, Хами Хамиев, Тунджай Наимов, Татяна Буруджиева, Явор Куюмджиев и др. 
След 1999 г. Законът за ССА бе променян 7 пъти, тя бе лишена от автономията си и подчинена на земеделското министерство, а ръководните длъжности в научната организация в момента се заемат чрез назначаване, не чрез избор, както е присъщо на науката. Сега с проекта се възстановява нейната самостоятелност. Чл.1 на документа гласи: "Селскостопанската академия е автономна организация за научни изследвания, за приложна, обслужваща, спомагателна и образователна дейност в областта на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите и хранителната промишленост". ССА вече няма да е подчинена на МЗХ, а ще го подпомага въз основа на договор с него. ССА да е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити предвижда още проектът, като бюджетът й се приема и изпълнението му се одобрява от Общото събрание.
Устройството и управлението на академията, създаването и закриването на институти се уреждат с Устава на академията. Председателят на ССА да представя всяка година отчет за дейността й - както е сега за БАН, предвиждат промените. Висш орган за управление на ССА става Общото събрание, което се състои от 100 члена и има 4-годишен мандат. В него могат да бъдат избирани хабилитирани учени, доктори и доктори на науките. Членовете на ОС се избират от учените на основен договор в институтите и опитните станции на ССА. Председателят на ССА ще бъде избиран от Общото събрание, но за не повече от два последователни мандата. Академията ще има и Управителен съвет. Собствените приходи на ССА остават в нейния бюджет и няма да се преливат повече в бюджета на МЗХ.
Законопроектът има за цел да установи принципите на автономност, демократично устройство и управление на ССА, които да дадат възможност за развитие на фундаменталната и приложна аграрна наука и образователна дейност, мотивират се вносителите. Тези промени са отговор на нарастващите обществени потребности от модерно развитие на селското стопанство въз основа на повишаване нивото на научния потенциал и реално прилагане на ефективна държавна политика в областта на земеделието. Проектът отразява конституционния принцип за свободно развитие на науката и образованието, се казва в мотивите. С въвеждането на финансова самостоятелност ще се даде възможност всеки от работещите в ССА да получава възнаграждение, съразмерно на положения от него труд, истинска мотивация за създаване на качествен продукт и осъществяване на сериозни проекти, заявяват вносителите. Предложената промяна е насочена към превръщането на аграрната наука във фактор за развитие на аграрния сектор, основано на знанието и иновационните дейности и същевременно за създаването на подходящи условия на труд и гарантиране на достойни възнаграждения за работещите.
В последния месец в общественото пространство плъзнаха слухове, че МЗХ се готви да закрие Селскостопанската академия. Внесеният законопроект де факто опровергава тази мълва.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ