18 Октомври 2024петък12:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Два празника

/ брой: 56

автор:Панчо Панчев

visibility 1438

Не ги уеднаквявам - първият е много по-голям, в него е включена думата "Свобода", но и вторият (ако на него празнува не само жената, а и майката) има своето почетно място. Седнах да пиша долните редове навръх Трети март, а те ще се появят във вестника на Осми март. Две дати, които вълнуват всички българи. Осми март е женски празник, но къде е казано, че мъжете българи не трябва да бъдат кавалери и да празнуват заедно с дамите, на които поднасят цветя?
Намерил съм две много подходящи (според мен) теми за отбелязване на тези дни - за тях поне няма да бъда упрекван в баналност. Защото всички банални похвални думи отдавна са казани... Това не означава, че с нещо подценявам значенето на годишнината от Освобождението ни. И бях истински доволен, когато научих от телевизията, че всенародните протести срещу лошия живот, докаран ни от управляващите, бяха съчетани с почитта на хората към светлата дата Трети март.
Първата тема, отбелязваща годишнината от Освобождението, ми беше подсказана от една публикация, озаглавена "Предлагат на чувашите да се наричат българи". Според група историци в Русия преименуването на Чувашката република на волжските българи не само ще бъде исторически справедливо, а и туристически изгодно. Идеята била обсъждана отдавна в научните среди, но за първи път (във връзка с двайсетгодишнината на Чувашкия национален конгрес) получава публичност.
Интересни са и коментарите към поместената информация. Заедно с известни несъгласия четем и редове като следните: "На етнографите много отдавна е известно, че чувашите са наследници на волжските българи" или "В това има дълбок резон и е престижно за тоя народ повече, отколкото опитите на македонците да се изкарат потомци на Александър Велики и Филип Македонски...", или "Тази новина ме развълнува".
И мен ме развълнува. Положително, а не като увеличаващия се непрестанно брой на заминалите (тук по-подходяща е думата "прокудени") в чужбина млади, здрави и добре образовани наши сънародници. Особено се ядосвам на съвременните глобализатори, които отричат понятия като "роден кът" и "бащина стряха". Не зная доколко желанието на учените от фонда "Волжска България" да променят името на Чувашката република би се осъществило, защото заедно с многото "за" имало и много "против". На мен ми е мило да прочета такива редове и ако преди години бях исторически и географски малко по-грамотен, непременно щях да отида да видя град Чебоксари (столицата на Чувашия), където се е играла и моята пиеса "Приказка за калпаците".
С втората си тема преминавам изцяло към театъра. Повод ми дава публикацията "За децата и театъра" с подзаглавие "С какво седмото изкуство помага на подрастващите". Това е една статия (с редактор Лилия Огнянова), с която искам да поздравя (по повод Осми март) всички жени и майки, всеотдайно загрижени за бъдещето на своите малки деца. Много ми хареса цялата статия и ще си позволя да цитирам началото й: "Посещението на театрална постановка има потенциалът да бъде завладяващо и силно емоционално изживяване, което дава възможност за уникален вид обучение. Театърът може да докосне въображението, да породи любопитство или да запали артистичен импулс. Съдържа в себе си изключителен ресурс, свързващ много области на знанието - история, география, език и други. Театърът е комплексно изкуство, в което присъстват литературата, живописта, танцът, музиката, архитектурата, дизайнът."
По-долу се изтъква, че е важно децата да се водят на театър още от ранна възраст, защото той помага за духовното им израстване, формира усет към красивото, обогатява художествения им поглед, образното мислене и въображението... Да не говорим колко знания могат да се научат от сцената, които "не се побират" в класната стая.
Освен децата като зрители - като обект на театралното изкуство, е засегната и възможността малчуганите сами да участват в свои представления, което също играе голяма роля за тяхното развитие. И в единия, и в другия случай обаче изключително важно е какъв театър гледат децата и в какви представления участват. И ако детската самодейност почти винаги е полезна за малките "артисти", далеч не е същото при професионалните спектакли, които се играят от театрите.
С чувство на неудобство, защото съм автор на пиеси за деца и мога за бъда упрекнат, че дърпам чергата към себе си, мога да кажа, че в голяма част от драматизациите, които са дело на самите режисьори, не е трудно да се забележи отсъствието на литературно умение и вкус.
 

Тестът за БГ-Алерт отново се провали

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 199

Ректорите поискаха по-голяма финансова независимост за ВУЗ

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 199

Милен Митев с втори мандат в БНР

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 199

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1158

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 69

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 43

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 50

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ