14 Август 2024сряда09:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Почти 50% от българите не знаят за промените в Конституцията

74,6 % не подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май, сочи проучване

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 501

Близо 48 % от българите имат само най-бегла представа от предложените промени в Конституцията, а 47 % нямат никаква представа от тях, показват резултатите от национално представително социологическо изследване "Обществени нагласи към промените в Конституцията". Допитването е проведено от агенция "Глобал Метрикс" в периода от 10 до 21 ноември и в него участват малко над 1000 души.
Близо 35 % от участвалите в допитването казват, че са нужни само частични промени в основния закон, а почти 32 % не знаят да ли са нужни промени или не могат да преценят. Според резултатите 14,4 % смятат, че не са нужни промени в Конституцията, а 18,7 % искат изцяло нов основен закон.
Според 27 % е опасно да се свиква Велико Народно събрание, 40,8 % са на мнение, че не се налага такава стъпка. Само 5 на сто са запознати с промените в основния закон. Малко над 52 % се интересуват донякъде от предложените промени в Конституцията, а други 37 % не се интересуват.
Да се решат проблемите със съдебната власт и условия за контрол на главния прокурор са най-често исканите промени в основния закон. Малко под 68 % от хората, участвали в изследването, искат завишаване на стандартите при избиране ръководство на независимите регулатори. На следващо място по важност хората са посочили мандатите на председателите на върховните съдилища, на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет, възможността за индивидуална конституционна жалба и орязването на правомощията на главния прокурор.
Резултатите от допитването показват още, че 74,6 % не подкрепят промяна на националния празник от 3 март на 24 май.
Според 32 % от хората с промените в Конституцията ситуацията ще се промени към по-добро, а над 32 % не могат да преценят дали ще има резултати от промените.
Няма полза от бързането с приемането на промените и е нужно повече време, за да бъдат обяснени, коментира социолозите. Според тях почти няма процедура по избор на ръководител на колективен орган, минала през Народното събрание, с дебати по същество. Срамота е поредица от решения на Конституционния съд да бъдат припомняни на Народното събрание, а още повече и да бъдат нарушавани, когато става дума за избор на ръководители на институции, коментират експерти.
 Вчера от Асоциацията на прокурорите призоваха в свое становище да не се бърза с промените в Конституцията. Обвинителите настояват да бъдат гарантирани самоуправлението и независимостта на прокуратурата и да бъде въведен "антиблокиращ" механизъм, който да предотвратява кризи в съдебната власт, породени от неизбирането в срок на членовете на съответните съдебни органи от квотите на НС.
По-късно в НС в парламентарна комисия по конституционни въпроси се състоя обществено обсъждане на три члена от законопроекта, свързани с промените в Инспектората към ВСС. Те не бяха подкрепени от нито една съдебна институция.  
На 8 декември предстои промените в Конституцията да бъдат обсъдени в пленарната зала.

Нова партия се включва в стартиращото ляво обединение

автор:Дума

visibility 18

Жените са с по-ниски обезщетения за безработица

автор:Аида Паникян

visibility 504

/ брой: 153

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 153

Мощен взрив стресна Бургас

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 153

2300 лева средна работна заплата у нас

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 153

Готвят лицензиране на гориво от "Уестингхаус" за VІ блок

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 153

"Активни потребители":

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 153

Нов пожар в РСМ до нашата граница

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 153

ЕС критикува Скопие за диалога със София

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 153

Новият лидер на "Хамас" иска преговори с Израел

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 153

Накратко

автор:Дума

visibility 1351

/ брой: 153

От панталона до заплатата

автор:Аида Паникян

visibility 709

/ брой: 153

Примитивна пропаганда

visibility 765

/ брой: 153

Деформирани представи

visibility 727

/ брой: 153

Благодарим ви, че ни отсрамихте!

автор:Нешка Робева

visibility 509

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ