16 Юли 2024вторник01:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новите влакове - с пряко договаряне

/ брой: 2

автор:Дума

visibility 8453

Държавната поръчка за доставка на 20 едноетажни електрически влака тип "push pull", която бе прекратена през декември, ще продължи, но под друга форма. Министерството на транспорта ще се договаря пряко с отстранените две компании в търга на стойност 1,2 млрд. лв. Това стана ясно от интервю на ресорния министър Георги Гвоздейков пред БНТ. Ходът, който ведомството предприема, идва след като мегатърговете за нови влакове и локомотиви бяха обжалвани от редица международни компании. Така равносметката в края на миналата година бе, че две от процедурите бяха на практика провалени ("push pull" и мотрисните влакове), една бе под въпрос (двуетажните влакове), а последната (за локомотивите) бе наполовина изпълнен.
От думите на Гвоздейков сега става ясно, че ведомството ще се опита все пак да доведе докрай процедурата за 20-те "push pull" влака. По нея оферти подадоха единствено испанската Patentes Talgo SL и китайската CRRC Zhuzhou Locomotive CO. Оценяващата комисия обаче намери пропуски в предложенията им и прекрати търга.
При тази ситуация ресорното ведомство е решило да се договори пряко с двете фирми - т.е. да ги покани директно, без нова публична процедура и по своя преценка да избере една от двете оферти.
Законът за обществени поръчки (ЗОП) позволява, а от изказванията на министър Гвоздейков става ясно, че е много вероятно ведомството да се позове на чл. 182, ал. 1, т. 2. Той гласи, че възложител може да пристъпи към пряко договаряне с определени фирми, избрани от него, когато "процедурата за възлагане чрез публично състезание е прекратена, тъй като няма подадени оферти или подадените оферти са неподходящи и първоначално обявените условия не са съществено променени".

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 870

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 790

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 911

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 833

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 909

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 818

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 813

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ