18 Октомври 2024петък16:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ректорите поискаха по-голяма финансова независимост за ВУЗ

Има добри и амбициозни идеи в програмата на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА", дано скоро 5% от БВП да отиват за образование, заяви проф. Миглена Темелкова

/ брой: 199

автор:Дума

visibility 381

Нужна е  по-голяма финансова независимост на университетите, за да станат по-конкурентоспособни и привлекателни, заяви председателят на Съвета на ректорите в България проф. д-р Миглена Темелкова на среща с председателя на "БСП-ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА" Атанас Зафиров. В разговора участваха и  председателят на АБВ Румен Петков, водачите на листата на левицата в 23 и 24 МИР Габриел Вълков и Атанас Атанасов, кандидатите за депутати  проф. Мариела Модева, доц. Наталия Киселова, д-р Валери Жаблянов, както и лидерът на столичните социалисти Иван Таков, членът на НС на БСП Калоян Паргов, проф. Ваня Добрева и други.
„Има много добри и амбициозни предложения в програмата ви и ще бъде добре, ако успеете да ги реализирате. Искрено пожелавам на България 5% от БВП да отиват за образование", коментира проф. Темелкова. Тя заяви и подкрепа за мерките за изравняване на докторантската стипендия със средната работна заплата в обществения сектор, редовната докторантура да се зачита за осигурителен стаж и обвързване на заплащането в сферата на висшето образование и наука със средната работна заплата в обществения сектор.
"Има време за раздиране, има и време за съшиване", е казал Еклесиаст. Иска ми се срещата ни да е част от съшиването. Общественият договор е раздран, а общественото доверие е сведено до нула. Постоянно се говори за абдикация на държавата, за липса на пари, на кадри, на синхрон и на доверие", подчерта Зафиров. По думите му левицата подхожда отговорно към проблемите на образованието като цяло и особено към висшето образование, които са важен приоритет за страната ни, по който може да се търси oбединение.
"Призовавайте своите студенти да гласуват, просто да гласуват, за когото преценят. Ако не отидат до урните, ще останем още дълго в това положение. Дайте ни законодателни предложения, за да можем да сме реално близки до вашите нужди, които сте на терена на обучението всеки ден", обърна се към ректорите Зафиров.
Образованието е приоритет за БСП и винаги е било, заяви Таков. Той коментира, че в Програмата на левицата за ускорено развитие на България то е застъпено. Политиките включват неговото финансиране, заплащането на преподавателите, материала, който се преподава. Таков подчерта, че листите на лявото обединение са пълни с опитни, можещи, млади и нови лица, които ще работят за осъществяване на тези решения за образованието.
В продължилата два часа дискусия бяха обсъдени теми, свързани с акредитиране на университетите, с визите за студентите, с изпълнението на Стратегията за висшето образование, спецификите на висшите учебни заведения, посветени на различните изкуства, нуждата от анализ на броя и направленията на университетите и още много други.

Тестът за БГ-Алерт отново се провали

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 199

Ректорите поискаха по-голяма финансова независимост за ВУЗ

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 199

Милен Митев с втори мандат в БНР

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 199

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1186

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 293

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 264

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 243

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ