09 Октомври 2024сряда22:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Урсула фон дер Лайен на съд за измама с ваксини

Председателката на ЕК е извършила далавери за милиарди долари, пише "Файненшъл таймс"

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 1117

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще бъде изправена пред съда за измама с възможни злоупотреби при сключването на договори за покупка на "Пфайзер" ваксина, съобщава "Файнаншъл таймс", позовавайки се на свои източници. Делото ще се състои през ноември.
Според изданието главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла е разменил текстови съобщения с Фон дер Лайен, преди да сключи най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от коронавирус. Става въпрос за закупуване на 1,8 млрд. дози от препарата, с обща сума 35 млрд. евро.
ЕК потвърди, че договорите с компанията са били обсъждани чрез смс съобщения, но отказа да публикува кореспонденцията - твърдят, че са я изтрили "по погрешка". Разследването започна в началото на 2023 г. в Лиеж след оплакване от местния лобист Фредерик Балдан. През декември 2023 г. страните от ЕС изхвърлиха най-малко 215 милиона допълнителни дози срещу КОВИД-19 на стойност 4 милиарда евро, закупени в разгара на пандемията.
Според "Политико" от края на 2020 г. страните от ЕС са закупили около 1,5 милиарда дози ваксина срещу коронавирус, което се равнява на повече от три за всеки европейски жител. Жалбата на граждани и евродепутати за липсата на прозрачност в договорите за закупуването между ЕК и фармацевтичните компании е удовлетворена на 17 юли т. г.
Съдът на Европейския съюз отмени решението на Комисията да задържи части от договори за закупуване на КОВИД-ваксини, докато Фон дер Лайен се опитваше да събере подкрепа за преизбиране. Съдът установи, че ЕК не е предоставила достатъчен достъп до договорите за покупка и смята, че решението на изпълнителната власт да публикува само редактирани версии на договорите съдържа нарушения.
Позиция дойде ден преди ЕП да гласува преназначаване на Фон дер Лайен начело на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен на съд за измама с ваксини

автор:Дума

visibility 798

/ брой: 192

Протестиращи в Тирана искат служебен кабинет

автор:Дума

visibility 750

/ брой: 192

Влизаме в сухопътен Шенген?

автор:Дума

visibility 759

/ брой: 192

Палестина преговаря за двамата ни заложници

автор:Юри Михалков

visibility 764

/ брой: 192

Реалност или химера

автор:Евгени Гаврилов

visibility 846

/ брой: 192

Бедните плащат повече за въглеродни емисии

автор:Дума

visibility 764

/ брой: 192

Най-голямата ми радост е да помагам на хората

автор:Юлия Кулинска

visibility 787

/ брой: 192

БЪЛГАРИЯ или Пеевски?

visibility 806

/ брой: 192

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ