20 Август 2024вторник16:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Енергетика

Възможен ли е компромис по сделката с "Боташ"

Откакто е в сила споразумението, България е внесла едва 240 млн. куб. метра втечнен газ, което се равнява на танкер и половина

/ брой: 158

visibility 525

"Булгаргаз" очаква представители на "Боташ" да пристигнат за среща за евентуално предоговаряне на споразумението между газови двете компании. Причината българската срана да иска преразглеждане на договора е, че страната ни не ползва целия договорен капацитет за пренос газ през турската система, но независимо от това плаща всеки месец около половин милион долара, договорени при други пазарни условия. "Булгаргаз" изпрати до "Боташ" искане за предоговаряне още на 4 юли, но преди няколко дни стана ясно, че турците отговарят с "не". Така страната ни влиза в евентуалните директни преговори от незавидна позиция, коментира Дир.бг.

Как се стигна до тук?

Документът е подписан в първия работен ден на 2023 г. - 3 януари, от директорите на "Булгаргаз" Деница Златева и на "Боташ" Бюрхан Йозджан в присъствието на тогавашния служебния енергиен министър Росен Христов и турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез. Това обяви тогава правителствената пресслужба.
Договорът позволява на България да използва капацитета за разтоварване на втечнен газ на терминали в Турция и внос на газ чрез "Боташ". Страната ни обаче не внася газ по този договор, въпреки че плаща всеки ден.
"България плаща половин милион долара на ден по договора, а сумата, която трябва да платим за целия 13-годишен период, е 4,1 млрд. лева", казва в интервю за БНР Мартин Владимиров, директор на програма "Енергетика и климат" в Центъра за изследване на демокрацията.
Таксата е фиксирана и е за достъп до терминалите за втечнен газ в Турция и за пренос на газ по инфраструктурата на турския оператор за 1,85 млрд. куб. метра годишно втечнен газ. Чрез договора "Булгаргаз" се задължава да продава купения втечнен газ на "Боташ" и да купи газ от турското дружество, което то да доставя до българската граница в договорения размер. Плащанията за 53,200 MWh на ден и са дължими без значение доставя ли се газ.
Откакто е в сила споразумението, България е внесла едва близо 240 млн. куб. метра втечнен газ, което се равнява на танкер и половина. За сравнение, потреблението на газ в странта е около 2,6 - 2,8 млрд. куб. метра годишно.

Опитите за предоговаряне

По-рано през април народните представители поискаха от енергийния министър да предоговори условията за доставка на газ чрез държавната турска компания.
Преди дни по време на пресконференция министърът на енергетиката Владимир Малинов коментира договора с турската компания "Боташ", като заяви, че ще се съобрази и изцяло ще изпълни решението на Народното събрание, което го задължава да предоговори контракта. "Очаква се в близките дни преговорите с турската страна да продължат", отбеляза той.
По-рано от "Боташ" обаче изпратиха отговор на българското искане, в който казват, че не се склонни на такова.
"Позовавайки се на изменения в пазарните условия, "Булгаргаз" предлага съществени изменения по ключови текстове от Договорните условия и се заявява, че ако не бъдат приложени тези изменения, то няма да може да изпълнява задълженията си за разплащане", пишат в писмо от "Боташ".
Държавната турска компания отклонява в писмо намеренията за предоговаряне с аргументите, че предложеното изменение не е приемливо, тъй като чрез него се цели нарушаване на основната динамика на договора, което би направило изпълнението му неосъществимо за "Боташ". "Следва да се подчертае също, че невъзможност за плащане би било съществено нарушение на договора със сериозни последици", пише още в писмото.
Турската компания предупреди за сериозни последици за България, ако не плати договорените суми по 13-годишното споразумение с "Булгаргаз". Притеснителното е, че е възможно да се стигне дотам, общественият газов доставчик да плати над 2,3 млрд. долара за резервиран капацитет, независимо дали го използва, или не.
"Плащаме, за да използваме газопреносната инфраструктура на Турция, но не го правим. Не купуваме втечнен природен газ. Това е така, защото липсва далновидна политика от българското дружество, което не знае как да оперира на глобалните пазари за втечнен природен газ. Втората причина е, че цената на този газ е доста висока. Третата причина е в конкуренцията - заради липсата на санкции срещу руския природен газ "Газпром" се възползва от ситуацията и сваля цената. "Боташ" ще се превърне в посредник на "Газпром". Количествата руски газ, които в момента се пренасят през Украйна, след 1 януари 2025 г., ще бъдат пресечени по турското трасе. За това наричам този проект "Турски поток 2", обяснява енергийният експерт Мартин Владимиров.

Полезен ли е договорът с "Боташ"?

През април отново в ефира на БНР бившият енергиен министър Росен Христов заяви, че договорът умишлено не се използва, за да може да се атакува. По думите му тогава "това прикрива цялото бездействие на правителството в енергетиката и е политическа една атака срещу президента. "Клаузата за неустойките съществува в абсолютно всеки договор в енергетиката", каза той.
В друго интервю Христов подчерта, че "договорът може да бъде изгоден, ако го ползваме". "Може да е още по-изгоден, ако продаваме газ и стигнем до Унгария, Австрия, Румъния, Молдова, Украйна", добави още той.
Според бившия енергиен министър "договорът с "Боташ" е вратата на газ от Европа, САЩ и други световни производители и затваря вратата към Русия, защото през този договор могат да минават само количества, които ние сме купили от някого". "България решава. Турция не влиза в никакво влияние какъв газ ще закупим и ще закараме в Турция. Това е отговорност на "Булгаргаз". Това, че газът, който влиза трябва да стане турски, това е техническо фактуриране", смята Росен Христов.
На пресконференцията миналата сряда министърът на енергетиката Владимир Малинов също обърна внимание на тристранното споразумение, което засяга осигуряването на необходимия достъп във връзка с подписания договор между "Боташ" и "Булгаргаз". "Договорът или тристранното споразумение и впоследствие сключеното споразумение за междусистемна свързаност е финансово изгодно за "Булгартрансгаз". Това, което успяхме да постигнем е възможността да бъде пренасян природен газ от Турция към България и съответно това води до равнопоставеност, прозрачно предлагане на този капацитет, на електронна платформа и приходи, които от началото на сключването до настоящия момент за "Булгартрансгаз" са над 100 млн. лв.", отбеляза Малинов.

Какви са вариантите за българската страна?

България няма много опции по отношение на предоговаряне на условията.
През юли служебният министър на енергетиката Владимир Малинов заяви по време на изслушване в парламента, че е постигнато неформално споразумение за възможността "Булгаргаз" да предложи за прехвърляне част от правата по споразумението с "Боташ" на трети страни.
По думите на Малинов проектът за предоговаряне съдържа предложение за изменение, съобразено с текущите пазарни нива на предоставените от турската енергийна компания услуги в региона с цел на запазване на финансовата стабилност, както и на част от предимствата на споразумението - а именно за обезпечаване на сигурността и диверсификацията на доставките.
Според Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията самият договор не може да бъде разтрогнат. В най-лошия случай, ако страната ни отиде на арбитраж, ще трябва да плати цялата стойност на договора - над 4 млрд. лева. А това означава "Булгаргаз" да фалира.

3e news

Жълт код за валежи и гръмотевици в половината страна

автор:Дума

visibility 314

На ръба сме на политически крах

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 158

Румен Радев отхвърли служебния кабинет заради Калин Стоянов

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 158

Двойно по-ниски добиви от слънчоглед

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 158

Повече пари за изостаналите райони искат фермери

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 158

Ядем грузински сафрид и турски калкан

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 158

Експерт: Възможно е ново поевтиняване на горивата

автор:Дума

visibility 510

/ брой: 158

Проливни дъждове и наводнения в Европа

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 158

Oсвободиха четирима българи на Халкидики

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 158

Над 300 мигранти за ден в Испания

автор:Дума

visibility 482

/ брой: 158

Украйна отново въведе режим на тока

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 158

Маймуната и ядреният реактор

автор:Александър Симов

visibility 509

/ брой: 158

Къде гледа БНБ?

автор:Нора Стоичкова

visibility 549

/ брой: 158

Безработица: Ефектът на еврозоната

автор:Гарабед Минасян

visibility 461

/ брой: 158

Възможен ли е компромис по сделката с "Боташ"

visibility 506

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ