19 Август 2024понеделник13:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Токът вдигна цените и по заведенията

След няколко месеца на дефлация, през юли средните цени се повишиха на месечна база

/ брой: 157

автор:Дума

visibility 273

Повишаването на цената на тока от 1 юли и поскъпването на някои услуги в пика на летния сезон, като пакети за почивка, хотелски услуги, посещения в заведения и самолетни билети, ускориха месечната инфлация в България. През юли тя достигна 0,8%, показват данните на Националния статистически институт. За сравнение, месец по-рано индексът на потребителските цени намаляваше – средната кошница от стоки и услуги поевтиняваше с 0,2%.
Детайлна справка на националната статистика показва, че през юли електроенергията поскъпва с 1,8%. Цените на тока в България се променят всяка година на 1 юли, като сега повишението, поискано от трите електроразпределителни дружества, бе сред най-скромните за последното десетилетие.
Разбивката показва още, че на месечна база самолетните билети поскъпват с 26%, хотелските услуги – с 20,4%, а пакетните услуги за почивка и туристически пътувания – с 15,8%. През месеца по-скромно растат цените на лекарските услуги – с 0,8%, посещенията в заведения и ресторанти – с 0,6%, поддръжката и ремонта на коли преди дългото лятно пътуване – с 1,5%. Горивата поскъпват през месеца с 0,3%. Сред хранителните стоки ръст се наблюдава при млечните продукти и плодовете.
На годишна база инфлацията в България през юли леко се забавя – с 0,1% до 2,4%. Двигател на инфлацията остават някои хранителни продукти, като плодове и зеленчуци, месо и хляб, въпреки че от началото на юли влезе в сила и таван на надценката на хляба, който целеше да свали цената му. В рамките на месец юли хлябът поевтиня с 0,3%.
Лекарските услуги поскъпват с 8,7% за година, а поддръжката и ремонта на автомобили – с 13%. С малко над 15% по-скъп е и жп транспорта, билетите за който поскъпнаха след решение на транспортното министерство.
Самолетните билети поскъпват с 5,5%, пакетните услуги за почивка и туристически пътувания – с 4,1%, услугите по настаняване – с 6,5%, а заведенията – с 6,9%.
Индексът за повишаване на цените, който използват Европейската централна банка и Европейската комисия за критериите за влизане на България в еврозоната, продължава да се забавя – до 4,3% за юли при 4,7% месец по-рано. Доближава ли се България до това да отговори на критериите за еврозоната ще стане ясно тази седмица с регионалните инфлационни данни от "Евростат".

Стотици на протести заради безводието

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 157

Токът вдигна цените и по заведенията

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 157

Хотелиерите разчитат предимно на българи

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 157

Германски вагони пътуват и по линията София-Варна

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 157

1200 лв. стигна средният размер на бързите кредити

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 157

И ООН натисна: Променете закона срещу ЛГБТИ

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 157

Гръцките власти издирват стрелеца от Халкидики

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 157

САЩ: Не сме се месили в сръбските протести

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 157

Турция арестува седем души за пожарите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 157

Жажда

автор:Нора Стоичкова

visibility 83

/ брой: 157

Жалка картинка

visibility 83

/ брой: 157

Русия прочиства армията от корупция

автор:Юри Михалков

visibility 80

/ брой: 157

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ