17 Юли 2024сряда21:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Европейският парламент се събра на първа сесия

Роберта Мецола бе избрана за председател за следващите две години и половина

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 538

Европейският парламент се събра на първото си заседание в Страсбург. В ЕП има 720 депутати - с 15 повече от досега. България запази своя брой евродепутати - 17.
В новия Европейски парламент има осем групи: Европейската народна партия (Християндемократи) - 188 евродепутати, Прогресивен алианс на социалистите и демократите, в която участват и двамата представителите на БСП Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова - 136, Патриоти за Европа - 84, Европейски консерватори и реформисти - 78, Обнови Европа - 77, Зелените/Европейски свободен алианс - 53, Левицата - 46, Европа на суверенните нации - 25, независими - 12, новоизбрани, които не принадлежат към досега съществуваща политическа група с изтичащ мандат - 21.
Първото решение на ЕП бе да избере председател за следващите две години и половина (половината от мандата му). Номинациите бяха две - Роберта Мецола (Малта, ЕНП) и Ирене Монтеро (Испания, Левица).
Мецола спечели изборите на първия тур с абсолютно мнозинство - 562 гласа от 699.
Днес Европарламентът трябва да гласува броя и размера на комисиите и делегациите, а в четвъртък - кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК.
Най-младият евродепутат е 23-годишната Лена Шилинг (Зелени/ЕСА) от Австрия, а най-възрастният - 77-годишният Леолука Орландо (Зелени/ЕСА) от Италия, който бе кмет на Палермо повече от 20 години и е бил председател на Италианската федерация по американски футбол.
Фон дер Лайен и еврокомисарите няма да участват в неформалните заседания, организирани от унгарското ротационно председателство на ЕС, предадоха междувременно световните агенции. Комисията ще бъде представлявана на по-ниско ниво. Решението е взето заради некоординираната совалка на премиера на Унгария Виктор Орбан в Москва и Пекин.
63-ма евродепутати се обърнаха с писмо към Фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на ЕП Роберта Мецола с настояване Унгария да бъде лишена от правото на глас в ЕС, заявявайки, че Виктор Орбан "вече е нанесъл значителни щети, като използва и злоупотребява с ролята на Председателство на Съвета“.
Орбан от своя страна изпрати предложения до лидерите на страните от ЕС за разрешаване на украинския конфликт след посещенията му Русия, САЩ и Украйна.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 487

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 424

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ