02 Юли 2024вторник15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 82 000 престъпления остават ненаказани заради давност

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 242

Над 82 000 дела са прекратени от прокуратурата през миналата година заради изтичането на абсолютната давност за преследването на престъпленията, за които са образувани. Това се вижда от годишния доклад на държавното обвинение. Отчита се ръст с 23,3% спрямо 2022 г. и с 19,4% спрямо 2021 г., когато има съответно 67 004 и 69 226 прекратени дела.
От прекратените по давност дела 99,9% са за престъпления с неизвестен извършител и е обективен фактор за неразкриване, пише в доклада на прокуратурата. За разкриването на престъпленията отговаря МВР. Не е отбелязано колко са жертвите на тези престъпления с неизвестни извършители. Ниско е нивото на разкриване например на престъпленията против собствеността. През 2023 г. има около 26 000 дела, които стоят спрени заради неразкрит извършител. За разлика от прекратените дела, спрените може да бъдат възобновени. Някои обаче просто стоят спрени, докато не изтече абсолютната давност и не биват прекратени.
Най-много са прекратените по давност дела в апелативния район на София.
Според Наказателния кодекс наказателното преследване се изключва, когато е изтекла т. нар. абсолютна давност. Тя зависи от престъплението. Най-голямата е 52 години и половина - за убийство на две или повече лица.
Масовото прекратяване на дела по давност започна през 2006 г., след като Борис Велчев стана главен прокурор и разпореди ревизия на спрените производства. Така се оказа, че много обвинители години наред са трупали папки, по които не е работено.

Тръгват данъчни хайки по курортите на морето

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 123

Всяка шеста фирма у нас е без дейност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 123

Новите ваучери за храна вече са електронни

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 123

Френските леви втори на вота

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 123

Зеленски допусна преговори с Русия само с посредник

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 123

Сърбия и Китай в режим на свободна търговия

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 123

Накратко

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 123

Френската изненада

автор:Александър Симов

visibility 182

/ брой: 123

И климатът раздели Европа*

visibility 193

/ брой: 123

Българската корозия

автор:Мартин Карбовски

visibility 195

/ брой: 123

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ