06 Октомври 2024неделя14:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Филип Попов: С нашите 100 решения премахваме причините за корупцията у нас

Всеки български гражданин има право на равен достъп до правосъдие – искаме намаляване на съдебните такси

автор:Дума

visibility 677

„С нашите 100 решения премахваме причините за корупцията у нас. Цялата програма на левицата е насочена към борба с корупцията“. Това заяви в ефира на NOVA News кандидатът за народен представител от листата на „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ в Разград Филип Попов.

„Корупцията има хранителна среда там, където държавата я няма там, където държавата е бедна  и слаба – от обикновения служител в някоя агенция до министъра на ведомството, под която шапка е тя. Трябва да се работи на всички етажи“, каза социалистът и допълни, че най-ефективните методи за осъществяване на тази борба са: икономическото развитие, повишаването на доходите, безплатно здравеопазване и образование.

Попов коментира, че съдебната система трябва да се разглежда именно като система и ако се прави реформа, тя трябва да е цялостна. 

В частта за прокуратурата той обясни, че левицата е заложила въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор и функционална независимост на прокурорите от техните ръководители.  Социалистът подчерта, че в Закона за съдебната власт, чл. 139, който казва, че главният прокурор и неговите заместници могат да отменят и да изменят актове на по-долустоящи прокурори,   излиза от написаното в Конституцията. „Този текст излиза и извън методическите указания и контрола и трябва да бъде променен, така че да влезе в рамката, заложена  от Конституцията“, категоричен бе той.

Филип Попов подчерта, че трябва да има механизми по отношение на кариерното израстване на магистратите в съда, за да се прекрати корупцията в съдебната система. По думите му в атестацията за професионална пригодност и кариерното развитие на магистратите  трябва да влязат решенията, които всеки от тях е взимал – отменените решения, оправдателните присъди както и да бъде разширена сферата на конфликт на интереси, като гаранция за прекратяване на корупцията.

Социалистът подчерта, че всеки български гражданин има право на равен  достъп до правосъдие и в тази посока левицата иска намаляване на съдебните такси, които са едни от най-високите в Европа.

На въпрос за избора на нов главен прокурор, Попов заяви, че този състав на Висшия съдебен съвет е извън всякакъв мандат и не би следвало да взима това решение. „Следващият състав на ВСС трябва да избере и предложи следващия главен прокурор на Република България“, каза той и наблегна, че народните представители имат отговорност към нормалното функциониране на институциите в България и следващият парламент е длъжен да опита да излъчи нов състав на ВВС и Инспекторат към него. „Изборът на нов състав на ВСС и на главен прокурор трябва да е прозрачен и с голяма обществена подкрепа“, категоричен бе той.

Попов коментира и че „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ е за възстановяване на предишните текстове от Конституцията, уреждащи избора на служебен кабинет и служебен премиер. Според него сегашните текстове са довели до сериозна криза, която заплашва да прерасне в конституционна и институционална. „Сега кой носи отговорност? Президентът няма как да направи избор, а само да назначи от т. нар. „домова книга“. Ами ако никой от записаните там не желае да заеме поста премиер?“, попита социалистът.

Помолен да коментира ареста на кандидат за народен представител от Алианс за права и свободи, Попов заяви, че според информацията в медиите става въпрос за криминално деяние, което компетентните органи ще разгледат. Той заяви обаче, че това ще повлияе негативно да изборния процес. „Не трябва да се правят опити случаят да се политизира и да се насажда етнически конфликт. Това ще е опасно за България“, категоричен бе той.

Петролът не поскъпва заради забавянето на икономиката

автор:Дума

visibility 2480

/ брой: 189

Ски курортите вдигнаха цените на картите

автор:Дума

visibility 1876

/ брой: 189

Франция увеличава данъците на богатите

автор:Дума

visibility 2300

/ брой: 189

Хърватски войници няма да участват в конфликти

автор:Дума

visibility 2295

/ брой: 189

Доминикана масово депортира мигранти

автор:Дума

visibility 2314

/ брой: 189

Черна ирония

автор:Александър Симов

visibility 3887

/ брой: 189

Свинщина

автор:Мая Йовановска

visibility 4900

/ брой: 189

За икономиката

автор:Дума

visibility 3935

/ брой: 189

“БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА” има решенията за БЪЛГАРИЯ

автор:Дума

visibility 2371

/ брой: 189

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ