08 Ноември 2024петък14:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°. Времето ще се задържи предимно слънчево. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони със слаб вятър от североизток. Сутрин на места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Минималните температури ще бъдат между минус 3° и 2°, а максималните между 11° и 16°.

Кулинарна фантастика

/ брой: 191

автор:Петър Софрониев

visibility 3442

Анкетьорката се приближи до касата в супермаркета, където десетина жени прилежно си чакаха реда. Спря се до последната жена от опашката и насочи микрофон към нея:
- Добър ден! Правим анкета сред пенсионерките, за да разберем как се справят с изхранването на семейството и какви са техните нови завоевания в кулинарията.
Запитаната пристъпи от крак на крак и отговори:
- Казвам се Тотка Ингилизова - пенсионерка и кулинарна изобретателка по принуда. Напоследък аз се занимавам с кулинарна фантастика, за да изхранвам съпруг и двамата ни внука Кирил и Метои - мъже в следтинейджърска възраст.
Момичето с микрофона подскочи възторжено:
-  Новото време роди и кулинарни фантасти!- вметна то. - Споделете...
-  Мое откритие е да правя от един патешки фенер три празнчни ястия, което си е направо постижение научно. Режа фенера с трион на три равни части, защото той е замразен от дълбока древност. От него приготвям супа,  патица със зеле и патица с ориз!
Момичето и този път не можа да прикрие възторга си:
- Ах, че чудесно! Та от фенера вие само десерт не творите!?
- А, това пък влиза в бъдещите ми творчески планове! - светкавично уведоми Тотка.-  Но фенерът е само за празнично меню, подчертавам. Иначе наблягаме на праз яхния, за която невинаги има и праз!
Анкетиращата девойка погледна малко объркано след този отговор, но бързо се съвземе. А госпожа Тотка не дочака нов въпрос и продължи:
- На най-големите празници правя нещо по-необичайно, което може да мине и за царска вечеря. Шишчетата. Вместо месо на шиша нанизвам пилешки трътки, които все още не се водят постни.
- Но вие сте направо кулинар-авангардист! - не се стърпя момичето с микрофона.
Този път госпожа Тотка погледна малко по-скромно.
- Истински горда ще бъда, когато разработя и рецептата "Яхния от дръжки на магданоз"! - отбеляза тя.- А когато реализирам и мусака без картофи, направо ще съм готова да издам книга с рецепти, популярни по време на криза. Даже и име на книгата съм измислила. Ще се казва "От пирон чорба, до чорба в пирона"!
Анкетиращата се приготви за последни думи:
- С тази истинска новина можем да завършим нашата анкета. Вие, госпожо Ингилизова, още веднъж доказахте, че българската пенсионерка не се плаши ни от криза, ни от гладни гости. Пожелавам ви все по-големи успехи в кулинарната фантастика!

Служители в АЯР на протест за по-високи заплати

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 214

"Лукойл": Не продаваме рафинерията в Бургас

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 214

25 нови влака от "Шкода" пристигат до 2026 г.

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 214

Брюксел разследва "Виза" и "Мастъркард" за таксите

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 214

Управляващата коалиция в Германия се разпадна

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 214

Харис обеща помощ на Тръмп до инаугурацията

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 214

В САЩ разработват план за мир в Украйна

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 214

Накратко

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 214

Пътят на разбитите надежди

автор:Александър Симов

visibility 139

/ брой: 214

Непредсказуемият Тръмп

visibility 141

/ брой: 214

БСП е микросвят, отражение на прехода

visibility 161

/ брой: 214

Агнето сито и вълкът цял

автор:Гарабед Минасян

visibility 160

/ брой: 214

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ