13 Август 2024вторник12:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: НОВА ТВ

Заменят месото в колбасите със сухожилия, хрущяли и захар

автор:Дума

visibility 2656

Важно е да разпознаваме качествените колбаси, да знаем какво означава съкращението МОМ на етикета и какви са основните ключови показатели, които гарантират добрия избор.

"МОМ означава механично отделено месо. Това е ниско качество месо, остатъци от сухожилия и хрущяли. В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Как да разпознаем качествения шпеков салам?

Гостът отбеляза, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

"Истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо. Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.

Жените са с по-ниски обезщетения за безработица

автор:Аида Паникян

visibility 43

/ брой: 153

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 153

Мощен взрив стресна Бургас

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 153

158 са новите случаи на заразените с ХИВ

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 153

2300 лева средна работна заплата у нас

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 153

Готвят лицензиране на гориво от "Уестингхаус" за VІ блок

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 153

"Активни потребители":

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 153

Нов пожар в РСМ до нашата граница

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 153

ЕС критикува Скопие за диалога със София

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 153

Новият лидер на "Хамас" иска преговори с Израел

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 153

Накратко

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 153

От панталона до заплатата

автор:Аида Паникян

visibility 42

/ брой: 153

Примитивна пропаганда

visibility 57

/ брой: 153

Деформирани представи

visibility 53

/ брой: 153

Благодарим ви, че ни отсрамихте!

автор:Нешка Робева

visibility 46

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ