16 Септември 2024понеделник15:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СНИМКА: НОВА ТВ

Заменят месото в колбасите със сухожилия, хрущяли и захар

автор:Дума

visibility 3948

Важно е да разпознаваме качествените колбаси, да знаем какво означава съкращението МОМ на етикета и какви са основните ключови показатели, които гарантират добрия избор.

"МОМ означава механично отделено месо. Това е ниско качество месо, остатъци от сухожилия и хрущяли. В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Как да разпознаем качествения шпеков салам?

Гостът отбеляза, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

"Истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо. Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.

Три са версиите за инцидента с военния самолет L-39 ZA

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

КНСБ настоява линията на бедност за догодина да е 667 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

3431 ученици са отпаднали през миналата учебна година

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

Едва 10% от пожарникарите у нас са жени

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

Чужди инвеститори бягат от България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

България е с най-голямо неравенство на доходите в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

70% от продажбите на лизинг са на автомобили

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

БНБ пуска сребърна монета за Рибния буквар

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

Ескалацията срещу Русия е само отложена

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

Темата за мигрантите разделя Европа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

Сърбия връща военната служба

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 176

На петнадесети - без фанфари

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 176

Вот за мир или война

автор:Юри Михалков

visibility 0

/ брой: 176

"БСП-Обединена левица" дава знак за промяна в лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 1

/ брой: 176

Гладът в Америка се увеличава

visibility 0

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ