15 Август 2024четвъртък01:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От дума на дума, та в... ДУМА

Най-хубавият месец

/ брой: 106

автор:Панчо Панчев

visibility 1851

Вече сме май - най-хубавият, най-богатият на красота и светли празници месец от годината. Досега съм писал на това място (повече критично) за различни житейски случки и съм споделял мисли, събудени в мен, писал съм и за хора, които по мое мнение са заслужили да се отбележат, писал съм за какво ли не. Сега тема ми е месец май. И едва ли някой ще намери друга, по-заслужаваща да се "възпява" част от годината. Когато се сменя зимното ни често мрачно настроение с пролетното, когато хвърляме дебелите дрехи и имаме чувството, че сме преродени. Кога има толкова много зеленина и цветя? Празниците също май са най-много през май...
Месецът започва с Деня на труда. За първи път са го чествали преди много години работниците от американския гр. Чикаго. После той става неотменна частица от календара, ден, който се празнува от всички по земята, изкарващи прехраната си и стигащи до всички човешки блага не с далавери и мошеничества, а с честно създаденото от ръцете и ума.
Но да не отиваме толкова далеч назад във времето! Хората от моето поколение, че и по-млади, пазят спомените си за големите първомайски манифестации на трудещите се, които се провеждаха през годините на социализма. Нека пишат разни черногледци и фалшификатори на историята, че някога сме ходили на тези манифестации едва ли не насила - за тогавашните деца, че и за всички участници, те бяха радостни преживявания. Нима някой принуждава сега толкова много хора да идват на празника на вестник ДУМА в Парка на свободата (извинете - в Борисовата градина), който се провежда всеки Първи май?
Както никой не ни принуждава да боядисваме яйца и да месим (по-точно да купуваме) козунаци, които са неотменна част от големия християнски и всенароден празник Великден. С колко радост участват в него като помагачи и като главни действащи лица моите приятели и читатели на Дядо Пънч - децата. Не се ли вдетиняваме и ние, възрастните, когато на всеки му се иска да счупи шареното яйце на другия със своя борак?
Шести май - Гергьовден, пък е празник на бившата ни армия. Едва ли трябва да обяснявам защо я наричам "бивша". Днешното й положение, въпреки немалката бюджетна дотация, ни най-малко не съответства на славното й минало, в което намираме истински героични патриотични прояви. Не мога да си обясня обаче какво търсят български войскови части в далечни земи, където всъщност помагат за провеждането на някакви чужди на българина интереси.
Девети май е друго нещо. Той е истински празник на народите, които бяха жертва на кафявата чума - фашизма, и след много страдания и подвизи я победиха. Съвсем заслужено тази дата бе обявена и за Ден на Европа. Тук виждам и националния ни интерес, въпреки опитите на жалките фалшификатори на историята, според които у нас изобщо не е имало фашизъм и черните забрадки от онова време са едва ли не само белетристика.
И ето, че стигнахме до дванайсети май. На този ден нашият народ трябва чрез пуснатата в урните бюлетина да покаже, че не иска повече да бъде третиран като бедна (не жестоко обедняла, а бедна) чужда колония и управляван от парадоксално Народно събрание и правителство, както и от назначени от тях местни началници. Какви повече доказателства от появилите се напоследък са необходими, за да разберат голяма част от сънародниците ми, че не алчни и самодоволни алитерати трябва да коват бъдещето ни, а грамотни, честни и милеещи за България и народа й управници. Живея с мисълта, че резултатите от изборите ще опровергаят песимизма ми.
Навярно затова в ушите ми вече звучат гимназиалните музики, минаващи по улиците, и се чува радостният смях на абитуриентите, получили първата си виза към живота. Не случайно беше и онова предложение - национален празник да ни стане Денят на нашата просвета и култура Двайсет и четвърти май. Някакви календарни съображения разделиха този празник между единайсети и двайсет и четвърти май, но за нас това са подробности. И нашата татковина си остава, въпреки жестоките удари върху нейните култура и образование, нанесени й от прости управници, "Държава на духа", както се беше изразил един голям руски и световен учен. Нека друг европейски или световен народ се похвали със своите Кирил и Методий и с тяхното велико национално и интернационално дело, пък след това можем да продължим разговора си!
Не само аз смятам, че най-хубав от месеците на годината е Май. Големият ни поет, интелектуалец и революционер Гео Милев също мисли така и завършва отдавна станалата легендарна своя поема "Септември" с думите "Септември ще бъде май. Ще бъде."

Хората на Кьовеши влязоха в "Булгартрансгаз"

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 154

Нивите поскъпнаха повече от два пъти за 7 години

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 154

Митниците монтират суперскенери по границата

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 154

Българският износ изостава с 6% на полугодието

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 154

Банди вилнеят в Дания и Швеция

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 154

Потушени са повечето пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 154

Нов руски командващ за Курска област

автор:Дума

visibility 543

/ брой: 154

Накратко

автор:Дума

visibility 1822

/ брой: 154

Лявото обединение и неговите душмани

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 154

Вакханален танц

автор:

visibility 1044

/ брой: 154

Бойното кръщение на военноморския ни флот

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 154

Що е ляво и има ли то почва у нас?

visibility 587

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ