18 Октомври 2024петък16:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Личен архив на Арт театър

Сцена

Арт театър играе в НДК

Милена Червенкова, в ролята на Пепеляшка преди време, се връща в Двореца

/ брой: 199

автор:Надежда Ушева

visibility 161

Голямата новина около Арт театър е, че от този сезон  - 2024/2025 г., започва да играе в зала 2 на НДК. Това е изключителна новина и за мен, и за колегите ми, и за проф. Надежда Сейкова, която е почетен художествен ръководител на Арт театър, каза за ДУМА актрисата Милена Червенкова, основателка и директорка на Арт театър. Тя разказва, че преди 33-34 години я канят на гастрол в Софийския пътуващ театър за ролята на Пепеляшка и за един сезон изиграват 50 представления в зала 2 на НДК и 50 представления извън София, на гастроли. Това е изумителен успех за спектакъл - 100 представления на сезон, в днешните времена това почти не се случва. Тогава се чувствах много горда и щастлива, че играя в дворец. Но стана така, че от следващия сезон не играхме вече "Пепеляшка" в НДК и именно тогава взех решение да основа Арт театър. И го основахме, връща лентата назад Червенкова. По думите й, в нея е останала подсъзнателно тръпката, обичта и възхитата пред това, което е НДК.

През годините Арт театър се помещава, както е известно, в Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" 34, за което съм му безкрайно признателна! Там беше театърът и ще продължи да бъде! Случиха се две години пандемия, продължава да има две години и половина война, поради което се сблъскваме с невероятни трудности, посочва ръководителката на Арт театър.  
Ето защо през март т.г. започва да се оформя идеята й да опита Пепеляшка да се върне в Двореца. И след Великден се среща с отскоро назначения нов директор на НДК г-жа Андрияна Петкова. Направи ми невероятно впечатление, тя е много красива като жена, изключително интелигентен и мил човек. Изслуша внимателно моите идеи и предложения, предупреди ме за наемите, които не са никак малки. Допълни, че отговор няма да дойде бързо, защото при ново ръководство периодът е дълъг, има стиковане на позиции, решения и т.н. Бордът на директорите в началото на октомври се събра на съвещание, в което да се приемат новите предложения на НДК. И най-накрая дойде положителният отговор за Арт театър! Малко по-късно имах среща и с друг изумителен човек, с когото ме срещна съдбата - г-жа Ваня Нешева. Жената, която прави програмите на всички зали в НДК. На бюрото й видях грамадни листове, разграфени по дати, часове, заглавия и това е за всяка зала! Срещата ни продължи около 4 часа, за да може да направим програма на Арт театър в зала 2, разказва с видимо вълнение Червенкова. Тъй като техният отговор идва късно и не може да се бави повече 33-ият  поред сезон, той е открит на 3 октомври, почти премиерно, с "Музикално пътешествие" на Арт сцена на "Шипка" в кафе-театъра в РКИЦ.    

Програмата в Двореца започва

"Драскотини от дъжда"


на 25 октомври от 19 ч. с "Драскотини от дъжда" на Яна Добрева, режисьор проф. Александър Великовски. "Господин, Сеньор, Дон Жуан" на руския драматург Леонид Жуховицки, режисьор проф. Ал. Великовски, ще бъде представен на 16 ноември от 18,30 ч. в зала 2, в рамките на европейския фестивал "Нощта на театрите". "Музикално пътешествие", сценарий и постановка Милена Червенкова и Атанас Палюшев, ще се играе на 17 ноември от 18,30 ч. в зала 2. Децата ще имат възможност да гледат "Принцесата и Свинарят" по приказката на Андерсен на 17 декември от 11 ч. в зала 2, а на 18 декември "Принцесата и Свинарят" ще се играе на Арт сцена на ул."Шипка" в РКИЦ. И на 19 и 20 декември от 11 ч. предстои "Любовта към трите портокала" по Карло Гоци. Постановка Камен Коев. Всички спектакли са в зала 2 на НДК. Билети се продават в Билетния център на НДК и в eventim.bg.
   
Защо връзката с Руския център не прекъсва?

Защото 32 години от живота ми минаха в РКИЦ, с прекъсване от 8 години, когато бяхме в НАТФИЗ. Винаги откликваме на техни покани и събития, когато ни извикат да се включваме в тях. Скоро имаше Ден на отворените врати, в който Руският център представи своите школи. Там през ноември предвиждаме "Шоу за приятели" с пианиста Димитър Йончев. Арт сцена на "Шипка" е нашият театрален дом от толкова много години, докато НДК не може да се превърне в дом, за съжаление, категорична е актрисата. По думите й в Двореца представят най-най-най-различни събития от европейски и световен мащаб във всички зали. Там договорите се сключват месец за месец и слава богу, защото, ако не дай боже, нещата не тръгнат, ще се моля час по-скоро да свърши войната и да се върнем в нашия си дом. 33 години е особена възраст, надявам се да не бъда разпната и предадена като Христос! - отбелязва Червенкова.
Тя допълва, че на 1 ноември от 19 ч. - в Деня на народните будители, ще бъде представена премиерно книгата "Когато бръшлянът поникне" на Александър Ботйов, праплеменник на Христо Ботев, в кафе-театъра на Арт сцена на ул. "Шипка". Това е пъзел, сглобен чрез силата на словото, който обединява думите и твори красиви стихове. Между силните стихове има и едно, посветено на Христо Ботйов. Темите в стихосбирката са разностранни - мисловният хаос на младия човек, за любовта, за битките, за патриотизма, за трудностите на всички хора, мистично и хумористично се преплитат, за България, за политиката, казва Александър, който подчертава, че е важно да се изписва името на поета революционер "Христо Ботйов". Така е правилно. Стихотворенията ще представи актрисата Милена Червенкова.

Тестът за БГ-Алерт отново се провали

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 199

Ректорите поискаха по-голяма финансова независимост за ВУЗ

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 199

Милен Митев с втори мандат в БНР

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 199

Чуждите инвестиции се сринаха със 77% за година

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 199

Завършването на първия лот от "Хемус" се отлага

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 199

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 1186

/ брой: 198

Планът на Зеленски удари на камък в НАТО

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 199

Атина против двустранните мигрантски споразумения

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 199

София и Скопие ще строят Коридор №8

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 199

Аржентина и България заедно на Антарктида

автор:Таня Глухчева

visibility 293

/ брой: 199

Безсрамие!

автор:Мая Йовановска

visibility 264

/ брой: 199

Мутра „спасител“

автор:Юри Михалков

visibility 243

/ брой: 199

100 решения за България

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ