14 Август 2024сряда01:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Силата на географията

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 326

В труда си „Силата на географията“ Тим Маршъл обяснява как 10 ключови региона ще повлияят върху световния ред. Ето бъдещите предизвикателства пред всеки от 10-те геополитически региона?
Австралия - да поддържа едновременно под контрол взаимоотношенията си с Китай (заради икономиката) и със САЩ.  
Иран - да преодолее Параграф 22. Гордее се, че е революционна държава и дава начало на редица такива движения, но младите предпочитат тя да се либерализира. Ако обаче се либерализира, ще загуби легитимност в очите на милиони, които сега я подкрепят.
Саудитска Арабия - да изгради ново общество, нова икономика и нова действаща армия, както и да намали ролята на религията и авторитарността в управлението. Макар да осигурява така важния петрол, нужен на САЩ, за да движат икономиката си, бавният край на нефтената епоха настъпва.
Великобритания - да се справи с евентуалните сценарии за независимост на Шотландия и Северна Ирландия.
Гърция - да балансира постоянно отношенията си с Турция, Русия и САЩ, да избягва възможностите за военни действия и да се справя адекватно с предстоящите бежански и емигрантски вълни.
Турция - да не се чувства изолирана на дипломатическия фронт и да възвърне доверието към нея като модерно развиваща се държава.
Сахел - ще устои ли да запази границите на държавите си добре охранявани, а управлението си - стабилно? Ако Сахел стане източник на редки полезни изкопаеми, този ресурс ще е по-скоро проклятие, отколкото благословия.
Етиопия - изправена е пред най-голямата трудност: противопоставяне на природата. Климатичните промени водят до зачестили периоди на суша, обезлесяване, ерозия на почвата и разрастване на пустинята. Етиопия играе ролята на „водна кула“ и приютява стотици хиляди бежанци от Южен Судан, Сомалия, Еритрея и е център на екстремистки групировки и пиратства.
Испания - да устои на Каталуния в желанието й за независимост, за да се запази целостта на ЕС, иначе Русия и Китай ще потърсят път за влияние. Пред нея все още стои въпросът за Гибралтар и може ли да си върне Скалата от Великобритания.
Космосът - договорът за Космоса от 1967 г. се нуждае от осъвременяване. А кой може да каже ще се постигне ли съгласие къде свършва Земята и къде започва Космосът?
В края на книгата си „Силата на географията“ Маршъл оставя отворен най-важния въпрос, засягащ съществуването на планетата и надхвърлящ границите на географията: Дали Космосът ще е следващото бойно поле?

Нова партия се включва в стартиращото ляво обединение

автор:Дума

visibility 18

Жените са с по-ниски обезщетения за безработица

автор:Аида Паникян

visibility 504

/ брой: 153

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 153

Мощен взрив стресна Бургас

автор:Дума

visibility 653

/ брой: 153

2300 лева средна работна заплата у нас

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 153

Готвят лицензиране на гориво от "Уестингхаус" за VІ блок

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 153

"Активни потребители":

автор:Дума

visibility 785

/ брой: 153

Нов пожар в РСМ до нашата граница

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 153

ЕС критикува Скопие за диалога със София

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 153

Новият лидер на "Хамас" иска преговори с Израел

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 153

Накратко

автор:Дума

visibility 1351

/ брой: 153

От панталона до заплатата

автор:Аида Паникян

visibility 709

/ брой: 153

Примитивна пропаганда

visibility 765

/ брой: 153

Деформирани представи

visibility 727

/ брой: 153

Благодарим ви, че ни отсрамихте!

автор:Нешка Робева

visibility 509

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ