30 Август 2024петък20:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Драгомир Стойнев: Трябваше да има реално състезание за еврокомисар на България в Народното събрание

автор:Дума

visibility 362

"Трябваше да има реално състезание за еврокомисар на страната ни". Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR кандидатът на БСП за еврокомисар Драгомир Стойнев. По думите му всички номинации за еврокомисар на България са достойни и всеки един би бил достоен представител на страната ни.  По повод съмненията за "уреден мач", той обясни, че не случайно БСП е призовала решението да се вземе в Народното събрание, където всеки кандидат да се представи. "Парламентът е мястото, където се взимат дългосрочните решения. Това няма как да се прави от служебен кабинет", заяви той и подчерта, че не става въпрос за самия премиер и конкретния състав на кабинета "Главчев 2", а по принцип.

Драгомир Стойнев обясни, че не само сме закъснели с избора на еврокомисар, но първо е трябвало да помислим, за какъв ресор ще се борим и да бъдат водени определените разговори от дипломатите. "Как да преговаряме, като на три месеца си сменяме министрите и всеки нов посочва нови приоритети за страната ни. Стоим несериозно по този начин и за това сме в унизителната позиция да чакаме ресор", коментира социалистът. По думите му е трябвало да вървим по обратния ред - първо ресор, а след това да се търсят добрите кандидати за него. Той подчерта, че е наясно, че на европейската сцена има вече 17 кандидати за еврокомисари мъже и независимо колко е подготвен кандидатът на България, трудно ще се одобри той да е мъж, защото сме закъснели. Според него логиката сочи, че  България ще има повече шансове с двама кандидати жени. От друга страна, допълни Стойнев, фон дер Лайен е поела ангажименти към социалистите в ЕП за определен брой комисари социалисти, който още не е запълнен. "Трябваше да е ясен образът на комисаря, който се търси и да го представим. Желателно е комисарите, които бъдат избирани да знаят, че трябва да се следват и защитават европейските политики, но до някаква степен да бъдат и проводник на интересите на своята държава", подчерта социалистът.   

По повод срещата с премиера Главчев, Стойнев коментира, че е била ползотворна. Важно за него е било да защити идеята на БСП изборът да бъде направен в парламента. "Исках да обясня и че всички сме се вторачили в сектори регионално развитие, енергетика, транспорт, но с динамиката в тези сфери, без социална стабилност, трудно биха постигнати желаните цели", заяви той. Като пример Стойнев даде "Зелената сделка", която е била приета много радушно, но е станало ясно, че води до големи неравенства. "Социалният сектор би отивал на България и особено ако комисарят е социалист", категоричен бе той.

Стойнев коментира, че без развитието на човешкия капитал, без сигурност, без да се пази достойнството на гражданите, няма как да търсим просперитет на Европейския съюз. 

На въпрос за решението на БСП да номинира двама кандидати, той обясни, че това е било в отговор на желанието на Урсула фон дер Лайен да бъдат излъчени мъж и жена. Стойнев подчерта, че решението е взето от Изпълнителното бюро на БСП с явно гласуване.

Еврото идва у нас най-рано през 2026 г.

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 166

Данъчни проверяват българи със скъпи имоти

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 166

Павел Дуров пуснат под гаранция

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 166

Мицкоски разчита на диалог със София

автор:Дума

visibility 583

/ брой: 166

„Татнефт“ дава петрол на Унгария и Словакия

автор:Дума

visibility 535

/ брой: 166

Накратко

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 166

Да спасим БСП от хаоса

visibility 569

/ брой: 166

Българският Сорос

автор:Иван Генов

visibility 640

/ брой: 166

Престъпно

visibility 524

/ брой: 166

Фейсбук е налагал цензура по време на пандемията

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 166

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ