26 Юли 2024петък17:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Строителният министър не знае кога ще има тунел под Шипка

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 448

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова съобщи по време на изслушване в парламента, че оптимистичният срок за започване на дейностите за изработване на техническия проект за тунел под Шипка е през 2025 г. Причината е, че тази година ще трябва да се предприемат действия за осигуряване на площите за порталите на тунела.
Оттам нататък всички процедури изискват съответните законови срокове. Затова начален срок за започване на строително-монтажните работи по проекта не бих могла да поема ангажимент да споделя, посочи още министърът в отговор на депутатски въпрос.
Коритарова заяви, че има осигурено финансиране по проекта, като допълни, че част от тези средства ще бъдат от държавния бюджет и те са планирани в капиталовата програма на Агенция "Пътна инфраструктура", а другата част ще е по програма "Транспортна свързаност" - 2021-2027 година.
В началото на юли регионалният министър съобщи, че са предприети стъпки по създаване на работна група с участието на отговорните институции, която ще изготви график с дейностите и сроковете за реализиране на проекта за тунел под връх Шипка. Целта е до година и половина същинската работа да започне. А след 4 години да можем да кажем, че имаме връзката север-юг, каза в средата на юни министър Коритарова. Срокът за проектиране на съоръжението е осем месеца. Строителството ще продължи около три години и половина. Заложено е изграждането на пет тунела с обща дължина 4 км, 6 моста, 1 подлез и др.
Проектирането на съоръжението започна след близо тригодишна процедура по Закона за обществените поръчки, която беше стартирана през октомври 2019 г. и премина през обжалване в съда. Договорите с избраните изпълнители са подписани. Стойността на контракта за проектиране и строителство е 358 020 000 лв. с ДДС. Изпълнител е ДЗЗД "Консорциум ПСВТ". Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Трансконсулт - Свеко". Договорът е 6 479 935,20 лв. с ДДС.

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 141

Идеята

автор:Стефан Продев

visibility 433

/ брой: 141

Душевна нищета

visibility 406

/ брой: 141

Блед символ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 433

/ брой: 141

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1164

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ