28 Октомври 2024понеделник11:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

АПИ обяви търг за ремонт на пътищата за рекордните 2,25 млрд. лв.

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 1492

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви поръчка за рекордните 2,25 млрд. лв. за поддържане на пътищата от първи, твори и трети клас в следващите 4 години. Поръчката е обявена няколко дни преди изборите - на 23 октомври. Крайният срок за подаване на оферти е 20 ноември.
Районите, които ще бъдат ремонтирани, не са разпределени на области. Вместо това страната е разделена на девет географски групи. Според условията на поръчката АПИ ще сключи рамкови споразумения с по три фирми за всяка позиция, което също е новост. До този момент само една фирма или обединение сключваше договори за конкретна отделна област за няколко години, но сега изпълнителите ще трябва да се състезават за дадена област. АПИ не обяви с прессъобщение търга.
Споразуменията с изпълнителите за всяка позиция ще се сключват за срок от 4 години или "до изчерпване на финансовия ресурс". Прогнозната стойност за всяка позиция е 250 млн. лв. за четирите години.
Рамковото споразумение за всяка обособена позиция ще бъде сключено с първите 3 потенциални изпълнителя или по-малко, в зависимост от подадените оферти и допуснати до класиране участници. Всеки потенциален изпълнител ще подава оферта, като е длъжен да отговори на всяка покана. Ако не го направи, ще дължи неустойка на възложителя в размер на 0,5% от прогнозната стойност на конкретния обект. В случай че не представи оферта в резултат на покана повече от един път, рамковото споразумение с него се прекратява. Изпълнителят за конкретния ремонт ще се избира на база най-ниска предложена цена.
Обществената поръчка се възлага въз основа на "икономически най-изгодната оферта". Тя ще се определя по критерия за възлагане "оптимално съотношение/цена".  Всеки, който иска да се включи в търга, трябва да има поне 500 млн. лв. без ДДС оборот за последните три години, като от тях 250 млн. лв. да са от строителство или ремонти на пътна инфраструктура.
Друго условие за участниците е да са построили, ремонтирали магистрали или пътища в България и в чужбина с дължина поне 100 км през последните 5 години.
Цената ще е водещ критерий при оценка на офертите с 60% тежест. Другият е т.нар. качествен показател, който е кръстен "Оценка на нивото на изпълнение на поръчката, предложено във всяка оферта".
Пътното поддържане е повод за полемики през последните години, като беше една от причините кабинетът "Петков" да се разпадне.

262 000 специалисти не стигат на безнеса

автор:Дума

visibility 1758

/ брой: 204

Млякото поскъпва с 400% от фермата до магазина

автор:Дума

visibility 1872

/ брой: 204

АПИ обяви търг за ремонт на пътищата за рекордните 2,25 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 1487

/ брой: 204

Русия ратифицира пакта с КНДР

автор:Дума

visibility 1717

/ брой: 204

Турция атакува Сирия и Ирак след атентата

автор:Дума

visibility 2277

/ брой: 204

Над 1/4 от американците се опасяват от война

автор:Дума

visibility 1930

/ брой: 204

Различните избори

автор:Александър Симов

visibility 2178

/ брой: 204

Да върнем заедно държавата на хората

автор:Дума

visibility 2001

/ брой: 204

100 решения за България

автор:Дума

visibility 1855

/ брой: 204

Ще се боря срещу социалната изолация и неравенствата

автор:Дума

visibility 2214

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ