13 Юли 2024събота06:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП готови за протести

Левицата готви промени в закона за СРС, които да затегнат контрола върху подслушването

/ брой: 15

автор:Александър Симов

visibility 1563

БСП е готова да прибегне и до протести срещу управляващите. Това увери вчера лидерът на социалистите Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Като конкретен пример за готовността на левицата Станишев посочи, че ако ГЕРБ приемат закона за ликвидация на БАН, той лично щял да призове членовете на БСП да участват в протести.
Няма какво да ни плашат с предсрочни избори. Това е демократична процедура и ако стане, добре дошло, коментира още соцлидерът. Според него целта на всяка опозиция, особено ако има изключителна лоша оценка за управлението, е да свали правителството от власт.
В момента обаче парламентарната подкрепа на кабинета е непробиваема, защото "Атака" твърдо стои зад него и няма какво да ни говорят, че това е правителство на малцинство, на мнозинството е, анализира още Станишев.
Най-логичният изход при тази криза на управлението са предсрочните избори, бе мнението и на левия депутат Ангел Найденов.
От БСП обявиха, че са поискали специална среща с главния прокурор и ръководството на ДАНС, за да говорят с тях за скандалите около СРС-тата. Ще поставим всички въпроси, които се въртят в обществото, и ще питаме дали ДАНС се използва с политически цели, коментира Станишев. Той допълни, че левицата е събрала и необходимите подписи за изслушването на Цветанов и Танов във вътрешната комисия в парламента, както и на Симеон Дянков в бюджетната. Според нас ГЕРБ ще се опитат да предотвратят това, но изслушването трябва да стане, каза още Станишев.
Социалистите отново дадоха и своя анализ на скандалите, които разтърсват страта. Те разголват напълно начина, по който се управлява страната, обобщи соцлидерът. Във всяка една европейска страна при такава ситуация трябваше да има оставки, допълни още той. Според него кризата се дължи на полицейщината в управлението на ГЕРБ и те сами са си я предизвикали.
Абсолютно неубедителни са обясненията и поведението и на министър-председателя, и на другите членове на кабинета, и на ГЕРБ, смята Станишев. Говори се дали записът е СРС, дали ще се  правят експертизи - честно казано това са все вторични въпроси, които не засягат същността, допълни той и припомни, че досега никой не е отрекъл, че е имало такива разговори. 
 За БСП е необяснимо и как вече 10 дни българските институции - прокуратура, МВР, не могат да дадат отговор на елементарни въпроси, които се проверявали за няколко часа. А те са: имало ли е досъдебно разследване срещу директора на митниците, кой го е разпоредил, колко време е продължило, попита Станишев. В тази връзка от БСП обявиха, че подготвят и законодателни промени в закона за СРС, които да затегнат филтъра на подслушването и да осигурят реален контрол върху СРС-тата.

Европейските социалисти също са загрижени


Европейските социалисти са загрижени от случващото се в България, следят го внимателно и призовават за максимално бързо изясняване на случая с подслушваните разговори и за ясно обяснение от страна на правителството по отношение на тяхното съдържание. Това увери лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Щулц по време на извънредна среща на ръководството на парламентарната група с членовете на делегацията на българските социалисти в ЕП вчера. В рамките на срещата българските евродепутати-социалисти запознаха ръководството лявата група с подробностите около развитието на скандала с изтеклите записи на разговори. Българските социалисти в ЕП изразиха силно безпокойство от липсата на адекватна реакция от страна на българските институции и министър-председателя на България на посочените факти. Според тях масовите подслушвания и незаконното използване на специални разузнавателни средства се превръщат в държавна политика, без това да води до конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията. Според лидера на Групата на С&Д Мартин Щулц, ако достоверността на информацията се потвърди, това ще се отрази изключително негативно на общия образ на българското правителство.
 

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ