31 Юли 2024сряда21:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

За 1 млн. българи почивката е мираж

Според данни на Европейския синдикален институт все повече работещи не могат да си позволят едноседмична ваканция

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 270

Близо 1 милион души в България не могат да си позволят дори едноседмична почивка, това съобщиха от КНСБ, като се позоваха на анализ на Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите.  
Данните сочат, че общо 40 милиона работещи или 15% от всички в ЕС не могат да отидат на едноседмична ваканция извън дома – в собствената си страна или в чужбина. Броят им се е увеличил с близо 2 милиона за една година.
Анализът сочи, че България също попада в списъка на държавите с най-голямо увеличение на броя на хората, за които ваканцията е лукс. Според данните през 2022 г. за над 957 000 работещи българи едноседмичната почивка е мираж. Спрямо предходната година увеличението им е с над 2%.
Най-голям ръст на така наречената бедност по отношение на почивките е отчетен във Франция – с 2,5% или почти 1 000 000 повече работещи са принудени да си останат у дома. От Европейската конфедерация на профсъюзите прогнозират, че данните за 2023 г. могат да бъдат още по-лоши след рекордното увеличение на цените на почивките през миналото лято, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия съюз през миналата година поради инфлацията. И подчертават, че колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.
Приетата Директива за минималните работни заплати изисква от всички държави членки да гарантират, че поне 80% от работниците са обхванати от колективни трудови договори. Крайният срок за въвеждане на Директивата в националното законодателство е 15 ноември.
В същото време расте броят на българите, които избират чужбина като място за лятната си ваканция, сочат най-новите данни на Националния статистически институт (НСИ). През юни тази година общо 347 900 българи са пътували в чужбина на почивка. Спрямо миналия юни се отчита ръст от 13%. През юни 2019 г. - годината преди началото на пандемията, пътуванията на българи в чужбина с цел почивка са били 255 046 броя. Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към съседните ни държави - Турция, Гърция и Румъния.

Гръцки бизнесмен с интерес към "Лукойл Нефтохим"

автор:Дума

visibility 666

/ брой: 144

Бизнес средата у нас се влошава

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 144

Над 4,3 млн. са жилищата у нас

автор:Дума

visibility 608

/ брой: 144

Расте напрежението във Венецуела

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 144

Протести в Сърбия срещу добива на литий

автор:Дума

visibility 705

/ брой: 144

Брюксел се сближава с Виетнам

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 144

ЕС гласи нови мерки срещу Унгария

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 144

Дясната киселина

автор:Александър Симов

visibility 718

/ брой: 144

Кой ще въведе контрол

visibility 661

/ брой: 144

Заканата на Ердоган

автор:Юри Михалков

visibility 702

/ брой: 144

В капана на екстремните жеги

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ