14 Ноември 2024четвъртък22:22 ч.

Полезното удоволствие или шоколадът не е само за ядене

Преди да посети харема си, велик вожд на ацтеките изпивал поне пет чаши от горещата напитка, разпалваща страстта

/ брой: 132

автор:Альона Нейкова

visibility 11398

Сладкарското изделие във вид на втвърдена маса от какао, захар, мляко и други тайни съставки от незапомнени времена е сред изкушенията, изпитващи волята на хората независимо от тяхната възраст и пол. Правени са какви ли не изследвания, посветени на шоколада. Обаче обобщеният извод от всички тях се свежда до едно - лакомството е ненадминато като вкус и векове наред е търсено и от деца, и от възрастни. Освен че е извор на наслада за небцето, оказва се, че от шоколада има ползи, надхвърлящи стереотипите, свързани само с удоволствието за небцето.

Съществува хипотеза, че какаовото въплъщение на общоприетото разбиране за долче вита (сладък живот) притежава противораков ефект и дори може да забави процесите на стареене. Но подобни чудодейни свойства притежават не всички образци шоколад. Разбирането за ползите му идва от познаването на неговия състав: смлени какаови плодове и извлечено от тях масло, обезмаслено мляко на прах, суроватъчна пудра и т.н. Но в различните видове те са в определено съотношение. Например в черния преобладава какаото - на опаковката се посочва количеството му (50-99%). Именно то е в основата на въздействието му върху различни аспекти от всекидневието ни.
Ако изпитвате умора, чувствате раздразнение и страдате от лошо настроение, ще ви помогне именно какаовото лакомство. Съдържанието на чудодейни елементи, допринасящи за пълноценната почивка и психическото възстановяване, стимулира появата на ендорфини - хормони на щастието, които въздействат върху центъра на удоволствието, подобряват самочувствието и поддържат общия тонус на организма. Имайте предвид, че за да се постигне максимален релакс, най-добри резултати са установени при консумирането на горчивия или черния шоколад.
И ако доста хора са наясно с антидепресивния ефект на сладкарското изделие, вероятно малцина знаят, че то се използва за профилактика на плака по зъбите. Какаото съдържа редица природни антисептични вещества, възпрепятстващи образуването на налепи в устата. Затова парченце шоколад след хранене трябва да се приеме като нещо по-скоро полезно, а не да се броят калориите му.
Напоследък доста често в специализираните магазини може да се видят козметични продукти, съдържащи какао. Маски за лице, масажи и вани с шоколад открай време са част от разкрасителната индустрия. Все пак съдържа олеинови, палмитинови, линолови мастни киселини, които подпомагат дълбоката хидратация на кожата. Също така бета-каротинът, витамин Е, който справедливо се свързва с младостта, фолиевата киселина (В9), В1, В2 и РР, както и микроелементите от групата на магнезия, фосфора и желязото допринасят за клетъчното обновяване на дермата. А такива какаови съставки като кофеин, теофилин и теобромин имат незаменимата способност да тонизират кожата.
Твърдението, че шоколадът служи за предотвратяването на инфаркта и инсулта, принадлежи на проф. Карл Кин. Редовната употреба на това лакомство нормализира функциите на кръвните плочици - тромбоцити: съдържащите се в него биологичноактивни вещества от групата на флавоноидите не им позволяват да се слепнат и възпрепятстват образуването на кръвни съсиреци в съдовете на сърцето и мозъка.
Някои експерти по хранене смятат черния горчив шоколад за най-доброто диетично лакомство, защото в него има минимално количество захар, а какаото съдържа вещества, стимулиращи паметта и допринасящи за повече енергия. 10-15 грама от сладкото изкушение дневно (една десета от стандартните блокчета) са позволени за хапване дори на онези, които спазват строг режим по отношение на продуктите, които слагат на трапезата си.
Британски специалисти са на мнение, че шоколадът, в чийто състав има по-малко мляко, може да пребори кашлицата. Това се случва благодарение на теобромина - част от горчивината на сладкарското изделие. Веществото блокира рефлекса на кашлицата и дишането става по-лесно. Достатъчно е малко парче шоколад, но се препоръчва вкусното "лекарство" не да се дъвче, а да се остави бавно да се разтвори в устата.
Любопитно е също, че в какаовия десерт се съдържа фенамин - субстанция, създаваща усещането за състояние, присъщо на влюбените. Според древна легенда ацтеките, смятани за откривателите на шоколада, са били наясно с това негово свойство. И великият вожд на племето - Монтесума, преди да посети харема си, изпивал поне пет чаши от горещата напитка, разпалваща страстта.
Все пак въпреки неоспоримите плюсове на шоколада опитайте да не прекалявате с консумацията му в стремежа по емпиричен начин да докажете неговите ползи. Освен че в големи количества може да предизвика алергична реакция, излишната пристрастеност всъщност има опасност да се превърне в перманентна заплаха да натрупате нежелани килограми.

Намаляват българските компании сред топ 500 в Източна Европа

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 218

Въглищата спасяват електроенергийната система

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 218

С 60% са по-ниски добивите от пчелен мед тази година

автор:Дума

visibility 557

/ брой: 218

Строителството изпреварва IТ сектора по заплати

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 218

Северна Корея вече участва във войната

автор:Дума

visibility 576

/ брой: 218

Съединените щати откриват ракетна база в Полша

автор:Дума

visibility 558

/ брой: 218

В Прищина заговориха за "Велико Косово"

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 218

Накратко

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 218

Ама, вярно ли е?

автор:Аида Паникян

visibility 612

/ брой: 218

Прероденият геополитически гълъб

автор:Александър Симов

visibility 615

/ брой: 218

Непростима безпаметност

visibility 516

/ брой: 218

По следите на една забравена, но величава битка

visibility 627

/ брой: 218

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ