15 Ноември 2024петък18:18 ч.

На фокус

В менюто на учениците: Вафла, пица и банан

Кой контролира храната в лавките и в стола е въпрос с повишена трудност

/ брой: 228

автор:Ралица Николова

visibility 4187

Вафли, шоколадови яйца, желирани бонбони и сладолед. Всичко това може да се намери почти във всяка училищна лавка, и то в много по-голямо разнообразие от плодовете и соковете например. В междучасията децата ни продължават да дъвчат пица или дюнер, а по-малките се редят на опашка за последната "модна" новост като шоколадови пурички или желирано сокче. И въпреки наредбите на здравното министерство и промените в обществените поръчки за бюфети и училищни столове, контролът върху предлаганите храни се оказва недостатъчен, а на места - никакъв. Проверка на ДУМА показа, че в голяма част от столичните школа по бюфетите се продават "забранени" храни, а на десет метра от входа има будки за дюнери, пици, скара или банички.

Учениците от горните класове не разчитат на лавката. Предпочитат пица на парче или бутер-баничка на килограм. По-гладните може да хапнат и по някоя вафла за десерт, а тези, които купуват плод или мляко, са единици. Тийнейджъри от 14-то СОУ в Банишора разказват, че най-често закусват по нещо от близкия хранителен магазин - пакетиран сандвич, кроасан, баничка или питка с кебапче. Има и такива, които са привърженици на здравословното хранене и търсят мляко с мюсли или плодове. Но това, разбира се, е по-скъпо удоволствие и повечето са на тестени лакомства.
Малчуганите до ІV клас нямат право да излизат от двора на училището и освен лавката ползват всекидневно стола на училището. Обядват задължително, защото имат целодневни занимания. Там храната би трябвало да е съобразена с

предписанията на здравното министерство

да е с определена топлина, грамаж и качество. Но отново за различните школа ситуацията, оказва се, е много различна.
Обикновено фирмите, които печелят обществените поръчки за стола и за бюфета, са едни и същи. В документацията си те представят примерни продукти и меню за децата, но трудно може да се извършва всекидневен контрол дали спазват "обещанията" си. Деца и родители масово споделят, че в лавките се продават лакомства, забранени от Наредба 9 на здравното ведомство. Там например ясно е записано, че в бюфетите и столовете може да се доставят само сирене и кашкавал по БДС, млечни продукти без растителни мазнини, натурален шоколад, сокове със 100% плодово съдържание, нектари без консерванти и т.н. Защо обаче лавките продават сладолед, вафли, шоколадови яйца, желирани бонбони и сокове с оцветители, остава загадка за родителите.
"В първи клас родителите се бяхме уговорили да не даваме джобни за закуска, но въпреки това повечето деца се редяха на опашка в бюфета". Това разказва Анна Тодорова, майка на второкласничка от 133-то СОУ. "Аз предлагах плод или сандвич в кутийка, но малко родители имат време да приготвят такава закуска всеки ден", споделя тя. По думите й столът наистина е удобство за малчуганите, а и в тяхното училище купонът за ден е на много добра цена - 1,70 лв. Друг е въпросът дали менюто винаги е такова, каквото е записано в предложената оферта от фирмата наемател. Тук контрол може да упражнява най-вече управата на училището, но проверки всеки ден не са дори физически възможни.
На подобно мнение е и Николай Белалов, общински съветник от листата на БСП. Според него много от фирмите не спазват предписания грамаж, топлина на ястието, а и вида на продуктите. В офертата може да са

записали пържоли, а да предлагат "изрезки"

дава пример общинарят. Той е на мнение, че директорите често нямат достатъчно възможност да окажат натиск върху фирмите. Става въпрос за трайни връзки между управляващите и бизнеса и директорите не могат да се намесят, напомня отдавна известна зависимост Белалов. И подчертава, че само родителите биха могли да участват качествено и безпристрастно в контрола на предлаганите храни. Според него училищните настоятелства биха могли да бъдат и контролен орган, който да прави проверки без предупреждение в стола и в бюфета. За съжаление и в новия училищен закон за настоятелствата не са предвидени права. Те биха могли само да пледират за мерки пред директора. Директорът пък ще зависи все повече от политическата и от местната власт понеже за нея законът създаде т.нар. Обществен съвет.
Здравният министър Петър Москов не подмина темата с храненето на учениците. В навечерието на 15 септември той размаха пръст на бюфетите и автоматите за храна, които "сипят благини, наситени със захар и сол". Закани се да бъдат премахнати всички вредни храни и напитки от училищата и гръмко обяви програма "Здраво поколение", която трябва "да подобри хранителните и спортните навици на учениците и възрастните". По думите му правителството щяло да се погрижи за прочистването на школата от т.нар. джънк фууд. Как и кога - не е ясно.
Възможност да се правят проверки от страна на родителите обаче вече има разписана в наредбите на СО. Но в действителност тя е много трудно осъществима, казва г-жа Нели Манчева-Пейчева, директор на 68-мо СОУ "Акад. Никола Обрешков". Родителското

настоятелство се събира изключително рядко

и без особено желание. Ако аз не ги поканя, едва ли ще се съберат, разкрива опита си директорката. А и е много трудно родители да се допускат без предупреждение в училище, все пак има определен пропускателен режим. Тя е категорична, че всичко зависи от желанието и активността на ръководството на всяко училище. Смело мога да заявя, че при нас качеството е безупречно - особено в стола, където всеки ден се хранят около 160-170 ученици, подчертава Манчева-Пейчева. Директорката е съставила комисия от преподаватели и пом.-директор, която ежеседмично прави проверки на стола и двата бюфета. Следим за топлината на ястията, съдържанието им, предлагания хляб и сокове, разказва тя. Категорична е, че за четири години тази практика работи безотказно. На столово хранене са децата от предучилищната група и учениците от 1-ви до 4-ти клас. Доказателство, че и те са доволни от предлаганото е и цената на купона - 2,72 лв на ден. Не е от най-ниските, но въпреки това броят на децата е скочил почти двойно при сегашната фирма-наемател. За съжаление, добавя Манчева-Пейчева, не мога да кажа същото за качеството на храната в училището на дъщеря ми. От коректност не коментира повече, за да не засегне колега.
Все пак директорката признава, че в лавките невинаги стоката е съобразена на 100% с разписанията на МЗ. Фирмите винаги намират "вратичка" в написаното в наредбите, за да предлагат и забранени неща. Дава пример с вафлите и шоколадовите яйца, които не са шоколад в чист вид и въпреки това се промъкват по щандовете. Подобна е и ситуацията с някои млечни десерти и дори сладолед. Манчева-Пейчева обаче подчертава, че следи стриктно в двата бюфета на 68-мо СОУ да има пресни плодове, сокове с поне 50% плодово съдържание, сандвичи с месо и млечни продукти. Всичко е въпрос на организация и желание, категорична е директорката. Тя винаги би подала ръка към родителите за съдействие, но е наясно, че те невинаги имат време и възможност да следят всичко, което се случва в училището на децата им. Майките и татковците не са задължени да четат наредбите, а пък обратната връзка от децата рядко е обективна.
За родителите е важно да знаят, че от началото на тази година

те могат пряко да извършват контрол

на услугата "Училищно хранене", да участват като пълноправен член в комисията при избор на фирма-наемател и да правят оценка на качеството. Инициатори на промените в общинските наредби са две организации - "Национален алианс Усмихни се с мен" и Асоциация "Родители". Благодарение на тях вече по двама родители ще са с право на глас в комисията по избор на нов наемател на стола и бюфета. Те от своя страна ще имат възможност да поканят и други родители, които да присъстват като наблюдатели. След всеки учебен срок родителите чрез училищното настоятелство ще дават оценка по скалата от 0 до 2 за качеството на търговската услуга. В рамките на трите години срок по договора, търговецът ще получи шест оценки, чийто сбор ще се пресмята в заложения нов критерий "оценка за работата на действащ участник". Оценката на родителите ще има ключово значение за крайния брой точки, които кандидат-наемателят ще спечели при явяването му на следващ конкурс.
Освен това училищното настоятелство, чрез упълномощени от него родители, ще може да извършва постоянен контрол над училищното хранене и бюфет, да съставя констативни протоколи и да сигнализира контролните органи.
Излиза, че всичко е въпрос на желание, организация и... бюрокрация.

Кой решава коя фирма да е наемател на училищната лавка


Това зависи от вида финансиране на училището - общинско или държавно. И в двата случая се провежда конкурс за избор на нови наематели. При държавните училища конкурсите се организират от самото училище. Родителите и особено настоятелствата в тези училища имат много по-лесен и пряк достъп до участие в целия процес - от критериите за избор на нов наемател до текущия контрол през учебната година.
При общинските училища конкурсът в повечето случаи се организира от общината (в някои градове - от директора на училището). Критериите и процедурите за избор на фирма за всяка община са посочени в съответната Наредба за условията и реда за провеждане на търгове и конкурси. 
 

В София се произвеждат 41% от БВП на страната

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 219

Потреблението на домакинствата ускори растежа

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 219

Експерт предлага по-нисък ДДС за рибата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 219

Тръмп разговаря два часа с Байдън

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 219

Втора инстанция осъди експрезидент на Аржентина

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 219

Протест в Брюксел срещу крайнодесните

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 219

Пет години затвор грозят Марин Льо Пен

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 219

Медийният тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 242

/ брой: 219

Хронично бездействие

visibility 210

/ брой: 219

"Символичната война" на съюзническите бомби

visibility 271

/ брой: 219

Кой кой е в проектокабинета на Доналд Тръмп

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 219

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ