02 Август 2024петък15:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Имена

Хора, равни на небе

/ брой: 146

visibility 133

Тенко ТЕНЕВ

Когато пиша тези редове за Таньо Клисуров, сякаш чувам топлия глас на този обаятелен и незабравим български творец. Той беше висок, благороден и топъл... Земен и естествен, щедър и отзивчив, ведър и добронамерен. Беше красиво обобщение на голям творец, който далеч от столицата изгради един Храм на доверие, самочувствие и вяра, че голямото изкуство може да вирее навсякъде, където има талант, Доброта и човечност.
Той беше един от най-ярките представители на лиричното ято, което отгледа Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий". Имената на Борис Христов, Калина Ковачева, Таньо Клисуров, Паруш Парушев, Николай Милчев и други отчетливо се вписаха в съвременната българска литература преди много десетилетия.
Неговият творчески път започна с една "Южна гара", от която тръгна безкрайното му пътуване към хората. Таньо Клисуров запази своята непринуденост и естественост през годините. Винаги беше готов да помага и подкрепя всеки творец. Като главен редактор на литературния алманах "Хоризонт" и на в. "Вик" публикуваше автори от цялата страна. Макар и съвсем млад, постигна много в необятния свят на високото Слово, но не се възгордя от тази мимолетна слава.
Когато споделям всичко това, се сещам за десетки срещи с него. От литературни четения във Велико Търново, в София и страната до запомнящите се негови гостувания в Ямбол. През последните десетилетия си разменяхме творчески срещи между нашите писателски дружества. Той водеше лиричното ято от Стара Загора, а ние връщахме визитите и се чувствахме в свои води в града на "липите и поетите".
Творчеството му ще бъде запомнено с човешките послания на таланта и добротата, мъдростта и красотата. У него имаше нещо съкровено от Далчев, Геров и Веселин Ханчев. Помня една удивителна вечер преди няколко години в уютната зала на читалище "Св. Климент Охридски" в Стара Загора. Двамата говорихме за творчеството на Никола Вапцаров и Павел Матев. Получи се един откровен разговор с културната общественост на Стара Загора.
Вечерта продължи до късните часове на нощта. Говорихме за мъртви и живи приятели, за нещата от живота. Не можехме да се наприказваме с Таньо Клисуров, Даки Стоев и организатора на творческата вечер, поета, журналиста и общественика Трифон Митев.
В последния разговор по телефона сподели с мен, че му предстои тежка операция. Отиде си от този свят на 29 март 2024 г.
Загубихме приятеля, поета, журналиста, общественика, почетния гражданин на Стара Загора. Но завинаги в нас ще останат слънчевата му усмивка, необятният талант и доброта, която раздаваше щедро и без остатък. С името на Таньо Клисуров тепърва ще бъдат отбелязвани високите постижения в съвременната българска литература и те ще бъдат слънчевата пътека, по която ще вървят младите в литературата и изкуството.

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 146

САЩ спират $95 млн. помощ за Грузия

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 315

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 275

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ