04 Август 2024неделя22:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Да простим на Владимир Илич

/ брой: 254

автор:Константин Иванов

visibility 329

Ново село - 138 сантиметра - покачване 6, Видин - 208 см, покачване - 13, Лом - 211 см, покачване - 11, Оряхово - 104 см, застой, Русе - 129 см, спадане - 10. Откак се помня, всеки ден в 3 следобед по радиото звучи бюлетинът за нивото на река Дунав в сантиметри. Всеки ден от 140 и не знам колко си дни насам всяка сутрин, обяд и вечер в ранната, централната и късната емисия на БНТ, Би Ти Ви, Нова и т.н. педантично и напоително се съобщава бюлетинът колко (горе-долу, но повече нагоре) са вувузелничали, пили кафе и бира, свирили на пиано, блокирали нормалния живот в центъра на столицата, а напоследък окупирали 272-а аудитория на Софийския университет и получаващи от състрадателни лелки дамски превръзки, канички кафе, тоалетна хартия и прочие топло и хладно оръжие в епичната битка за сваляне на правителството.
В други времена и други държави разни реформатори и революционери са писали манифести, прокламации, програми и прочие бумаги и макулатура, за да обясняват за какво се борят, какво точно искат и с какви средства ще го постигнат. Напразна загуба на време, хартия и мастило. Нашата програма, нашият манифест, нашата революция се изчерпват с една дума: "Оставка". Крещяна десетки, стотици, хиляди пъти от стотина, вече добре разпознаваеми гърла. Като Найо Тицин, Евг. Михайлов и напоследък - Калин Янакиев, участник във всички дебати във всички телевизии. В съпровод на вувузели и тъпани. Може ли телевизиите да пропуснат 140 и не знам кой си още ден от сеира, който вече е по-скучен от бюлетина за нивото на река Дунав, който поне е полезен за корабоплаването. А сеирът е полезен единствено за точно определена клика, която си иска пак властта, цялата власт. "Вся власть советам", както учеше Ленин.
Красивият, умен и плащащ данъците си (както уверява) наш президент, естествено, си харесва красивите, умните и плащащи данъците си надувачи на вувузели, които по негов пример свалиха доверието си от правителството и се дерат сто и не знам колко си дни с "оставка". И те като него не харесват тези, които не са като тях красиви, умни, макар и плащащи вероятно по-стриктно данъците си. И телевизиите, подобно на президента и надувачите на вувузели харесват едните и гледат да окарикатурят другите. Естествено, една гола цица, при това на живо, а не от картината на Дьолакроа, е далече по-зрелищна от някакъв смотаняк, някакъв оръфляк, който си мърмори нещо за повишени пенсии и майчински от сегашното правителство. Случайно, ама съвсем случайно телевизионните камери се насочват към най-възрастните, с най-окаян вид участници в шествията в подкрепа на правителството. Ето ги, демек, дядките, носталгиците по комунизма, дето си износват старите панталони и дават обувките си на обущар да им смени изтърканите токове; ето ги безполезните изкопаеми, които подкрепят правителството. Телевизионните камери си обичат красивите - те естествено са и умните, нищо че речникът им и прехвалената им "гражданска позиция" се изчерпват с една дума - "оставка". И евентуално като гарнитура "червени боклуци".
Във всички времена и на всички езици думата "окупатор" е имала негативно звучене. За първи път в човешката история "окупатор" звучи гордо. Звучи гордо в репортажите на българските телевизии за беззаконията, случващи се в най-голямото, най-престижното, най-старото висше учебно заведение у нас, чиято 125-годишнина току-що чествахме. Някога, вече цитираният Ленин беше казал, че вестникът трябва да бъде колективен информатор, колективен пропагандатор и колективен организатор. Оказва се, че този Ленинов завет се изпълнява доста усърдно от българските телевизии. Доказателства? Ето ви едно, констатирано от участничката в интернет форум Йорданка Панова: "Всичко щеше да е много по-различно, ако ги нямаше камерите на репортерите. Така стана и днес - блокадата на ул. "Раковски" продължи толкова, колкото живото предаване на Би Ти Ви. Свърши предаването, свърши и блокадата, така бе и вчера с разиграния театър пред НБУ".
Оказва се, че освен информатор, пропагандатор и организатор медиите и по-специално телевизията може да бъдат и колективен манипулатор. Да простим на Владимир Илич този пропуск. Тогава, в началото на миналия век, просто не е имало още телевизии, хеле пък български.
 
 

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1873

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1827

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1707

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1809

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 2016

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 2274

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 2097

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 2051

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ