10 Юли 2024сряда13:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Течен хляб през зимата, или защо тъмната бира е предпочитана в студа

Хранителните стойности на кехлибарената напитка са сравними с прясно мляко или червено вино

/ брой: 30

автор:Альона Нейкова

visibility 2797

Светла или тъмна, филтрирана или не - както се казва, въпрос на вкус. Когато обаче хората посягат към кехлибарената напитка, малцина се замислят за разнообразието от сортове и видове бира. Смята се, че днес те са над пет хиляди, като младите пивовари не спират да експериментират и да се стремят да създават най-невероятни питиета. Често наричат бирата "течен хляб", а специалисти продължават да разсъждават върху технологиите на производство и качествата на напитката, акцентирайки и на най-подходящото време за консумацията й.

Последни проучвания сочат, че тъмната бира е сред най-предпочитаните през зимата. Това се обяснява с факта, че напитката наистина е много подходяща за студения сезон, защото тогава нуждата от енергия за организма е по-осезаема, а мразовитото време не намалява необходимостта от поемане на вода и електролити, съдържащи се в пивото. Тъмната бира притежава и по-висока хранителна стойност, и калоричност от светлата, както и повече въглехидрати (около 7%). В същото време, приет в умерени количества, алкохолът, който в тъмните и червените бири у нас е със съдържание между 5 и 6 на сто, действа термогенно и спомага за поддържане на телесната температура.
Тъмното пиво има многовековна традиция. Появява се за първи път в Северна Европа през ХVII век и от този момент мълвата за него се разпространява бързо. Вероятно мнозина ще се учудят, че в България първата тъмна бира се прави далеч преди 1944 г., но след 1982 г. производството на този асортимент се преустановява за повече от 10 години. За радост на почитателите на тъмното пиво то се възражда през 1994 г. и днес е част от портфолиото на всички пивоварни у нас. Български производители предлагат на пазара над 20 марки тъмни и червени бири.
Често тези видове пиво са предпочитани през студените месеци и заради плътния си вкус, който се дължи на специфичната технология, използвана в производството им. Процесът включва продължителна ферментация, отлежаване и подбор на уникални съчетания от най-висококачествени тъмни, карамелени и светли видове малц. За разлика от светлото пиво, при производството на тъмна бира малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят и аромат на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус.
Хранителните стойности на пивото, предпочитано през зимата, са сравними с тези на същите количества прясно мляко или червено вино. В тъмните бири има по-голямо количество сухо вещество, достигащо до 21% при някои марки. Според изследвания на Центъра по биология на храните традиционно произвежданото в страната тъмно пиво обичайно съдържа близо 70 ккал на 100 мл, тоест около 215 ккал за едно стандартно питие, докато в светлите бири те са между 40 и 50 ккал на 100 мл.
Научните факти показват още, че в тъмното пиво се откриват много витамини, антиоксиданти, феноли и флавоноиди. Кехлибарената напитка е важен източник на витамини от групата В. Тъй като не се синтезират в човешкия организъм, спадат към незаменимите витамини и се набавят само чрез консумация на подходящи храни и напитки. Не е за пренебрегване и фактът, че отново според много научни изследвания тъмната бира е с широк комплекс от биологично активни естествени вещества и съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от светлото пиво. При умерена консумация тези характеристики я правят особено подходяща за балансирания режим на хранене през зимните месеци.
Любопитно е също, че оптималната температура за поднасяне на тъмно или червено пиво е между 9 и 10 градуса, с изключение на някои тъмни бири тип "ейл" (тип пиво, което ферментира при по-високи температури (15-25 градуса) с използване на пивни дрожди). При по-ниска температура специфичните карамелено-кафени нотки във вкуса на тъмната бира не може да бъдат усетени в своята пълнота и плътност. За да се разкрие напълно засилващият се букет и наситеност на аромата на черните и червените бири, те се наливат в овална чаша, леко извита към ръба. Съдът не бива да се препълва, за да може кехлибарената напитка да се аерира и по този начин да се усетят ароматите на бирата. А за да се образува фино нюансирана в кафеникаво пяна, пивото се налива бавно от 3 см в центъра на чашата. Така наречената "образцова шапка от пяна" може да се получи само ако чашата е идеално чиста и полирана.
Нека не се забравя, че като продукт на естествената ферментация с изцяло натурални съставки, пивото не бива да се разбърква или да се държи в отворена бутилка, понеже кислородът от въздуха бързо го окислява и променя неговия аромат, вкус и качества. Експертите препоръчват още бутилката да се отваря деликатно, без да се разклаща. Бирата да се налива в подходяща според стила на пивото чаша, а бутилката да се отдалечава постепенно под ъгъл 45 градуса, до формиране на стабилна пяна - между 3 и 4 см.
Специалистите уверяват също, че няма причина дамите да се тревожат за фигурите си при употреба на бира, тъй като в 100 мл пиво се съдържат само 46 калории. Благодарение на богатото съдържание на аминокиселини, напитката стимулира имунната система, а бирената мая в състава му спомага метаболитните процеси в организма.
 

Само 35 души остават в ТЕЦ "Марица Изток 3"

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Правителството продаде ДЦК за още 200 млн. лв.

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 129

Икономиката в България ще нарасне с 2,3% през 2024 г.

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 129

Денонсиране на договора с България

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

Европа е притеснена от визитите на Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 129

ЕС замразява процеса по присъединяване на Грузия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 129

НАТО отбелязва 75 години от създаването си

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 129

Политика на писмата

автор:Александър Симов

visibility 166

/ брой: 129

За секретната "индикативност"

visibility 205

/ брой: 129

Отвратителна вакханалия

visibility 175

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ