04 Август 2024неделя21:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Душата на китарата, или инструментът с мистичен звук

Жените смятат мъжете, които могат да свирят, за по-привлекателни, твърдят френски изследователи

/ брой: 233

автор:Альона Нейкова

visibility 4253

В повечето езици названието на един от най-обичаните музикални инструменти звучи почти еднакво - китара, гитара (рус.), gitarre (нем.), guitare (фр.), guitar (англ.), guitarra (исп.), гiтара (укр.) и т.н. Но всички те произлизат от дрeвногръцката дума ki0apa (киара). Въпреки че е един от най-разпространените на планетата, с умението да свирят на него може да се похвалят едва 6,5% от населението на планетата ни. Използва се като класически соло инструмент, също така и често се употребява за акомпаниране в много музикални стилове - блус, кънтри, фламенко, рок и поп.

Първи изображения, наподобяващи китара, се срещат още върху египетски плочи с хилядолетна история. Инструментът, наричан набла, според йероглифите означавал символ на доброто. Знаци, намирани върху архитектурни паметници на Асирия и Вавилон, сочат, че била разпространена из цяла Азия. И едва през ХIII век благодарение на арабите стига до Испания, където всъщност и получава необходимото внимание и подобаващо признание. В Европа става известна през 15-ото столетие, като и до ден-днешен мистичните звуци, извличани от този необикновен музикален инструмент, предизвикват неповторими емоции.
Любопитен е фактът, че до ХIV век на китара се свири с помощта на лък. Перца започват да се използват доста по-късно. А музикантът на "Queen" Брайън Мей предпочита за целта да употребява 6-пенсова монета, благодарение на която кара струните да издават специфичен скърцащ звук. Още през 1971 г. емисиите на това парично средство са спрени, но Монетният двор на Великобритания пуска специална емисия от 6 пенса по случай световното турне на култовата група през 1993 г. Тук е мястото да се спомене и Сид Барет - един от създателите на "Pink Floyd", който вместо перце или монета използвал прочутата запалка "Zippo".
Основателят на един от култовите брандове в областта - Лео Фендер, който е и конструктор на най-популярните и легендарни инструменти в бранша, не е можел нито да свири на китара, нито да я настройва.
За най-скъпа се смята Fender Stratocaster, продадена за $2,8 млн. на благотворителен търг. Автограф на нея са оставили 19 световни имена в музиката. На надгробната плоча на "най-влиятелния китарист на ХХ век", както е определян Джими Хендрикс от списанието "Rolling Stone", е изобразена китара от същия модел - един от най-популярните серийни инструменти, чиято цена е 90 хил. долара.
В началото имали 4 струни, като звукът от тях се извличал с помощта на плочка от коруба на костенурка. Самите струни се правели от коприна, усукани черва на животни, конски косъм, растения (лиани) и различни корени. Съвременните инструменти са с 6 струни, а перцето може да е от различни материали - найлон, пластмаса, гума, дърво, метал и др., като най-използваната форма е на равнобедрен триъгълник.
Китарата на Уор пък има от 7 до 15 струни. Диапазонът на инструмента е 4 октави. Звукът му се създава благодарение на трептенето на струните - колкото по-къса, по-тънка и по-силно опъната, толкова по-висока е нотата. Френският богослов, философ, математик и теоретик на музиката Марин Мерсен през 1626 г. доказва по научен начин тази зависимост и така се ражда закон, кръстен на създателя му.
Дължината на най-малката китара в света е едва 10 микрона. Рекорд сред действащите миниатюрни инструменти държи електрическият модел с размер 67,5 см. Специалисти от Академията на науките и технологиите в Хюстън през 2010 г. създават китара с тегло 1023 кг, дълга 13 метра и 26 см.
Любимата китара на Владимир Висоцки често е наричана руска или циганска. В музикалните магазини такъв 7-струнен инструмент може да се срещне доста рядко.
Жорж Бошам и Адолф Рикенбекер са създателите на първата електрокитара, която се появява на бял свят през 1931 г. Корпусът на инструмента е от метал и едва 19 лета по-късно за целта започва да се използва дърво.
Прочутата интродукция на песента "Nothing Else Matters", изпълнявана от "Metallica", е измислена от Джеймс Хетфийлд, докато разговарял по телефона. Тъй като едната ръка на музиканта тогава била заета, в началото на парчето се свири само на 4 струни.
Конкурс за свирене на въздушна китара привлича всяка година безброй участници във Финландия (в България подобни надпревари също напоследък са доста популярни). Кандидатите за слава само се правят, че държат инструмента, и оценяването на способностите на тези "музиканти" всъщност е на база емоция, въображение и отдаденост на действието.
Необичайна сватбена церемония привлича вниманието на света през 1995 г. Ексцентричен британец толкова много обича китарата си, че... се жени за нея.
Да сънуваш, че свириш на този инструмент, предвещава нови запознанства и дори вероятност за среща с половинката, е мнението на експерти. Да чуваш, докато спиш, звука на китарните струни, означава, че сред най-близките се намира доста лицемерен човек.
Жените смятат мъжете, които могат да свирят, за по-привлекателни, твърдят френски изследователи. По време на проучването представителки на нежния пол на възраст 18-22 години се запознавали с мъже, които носели калъф на китара, спортен сак или били с празни ръце. Преобладаваща част от младите дами предпочитали да дадат телефона си на човека с инструмента. Учените обясняват това с факта, че още от древни времена у жените се е запазило асоциирането на музиката с брачните игри. Освен всичко друго, съществува и предположение за връзката между способността за свирене и високото ниво на тестостерон, което свидетелства за развитото дясно полукълбо в мозъка и увеличаването на шанса за продължаването на рода.
Китарата е сред най-популярните инструменти в света. Може да се види както в ръцете на известен изпълнител на многохиляден концерт, така и у обикновен любител в подлеза на метрото. Звукът на нейните струни се смята за отражение на душата й. Затова в умели ръце китарата е като жива.
Казват, че някога, много отдавна, е била квадратна. Но музиката й не се харесвала на повечето хора, нещо липсвало. После обаче самотен майстор се сетил да направи китарата с формата на женско тяло. И тогава тя оживяла, от мелодиите започнал да струи живот, озарил целия свят. И китарата се сдобила с душа. Но всеки път струните й звучат различно: понякога - весело, друг път - тъжно, а най-често - с вселенска любов. Кой какви звуци ще успее да извлече от нея е въпрос на лично майсторство. Именно в това е тайната на китарата...


Женското тяло е вдъхновило формата на китарата

Любовта към свиренето не знае възрастови граници

Най-малкият модел в света

Предпочитаната лодка

Българският еврокомисар може да поеме енергетиката

автор:Дума

visibility 1873

/ брой: 146

За 6 месеца банките са прибрали близо 1 млрд. лв. такси

автор:Дума

visibility 1827

/ брой: 146

"Булгаргаз" отчита 100 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 1707

/ брой: 146

Над 400 000 българи търгуват с криптовалути

автор:Дума

visibility 1809

/ брой: 146

Иран се закани да отмъсти на Израел

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

В Англия се надигнаха срещу имигрантите

автор:Дума

visibility 1991

/ брой: 146

Мадуро поиска одит на президентските избори

автор:Дума

visibility 2016

/ брой: 146

Честито, другарю Йорданов!

автор:Нора Стоичкова

visibility 2274

/ брой: 146

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

visibility 2097

/ брой: 146

Главчев допусна гаф

visibility 2051

/ брой: 146

Датата - 02.08.2024 г.

автор:Дума

visibility 2045

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ