10 Септември 2024вторник01:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Чеснова супа спасява от простуда

/ брой: 7

автор:Дума

visibility 2355

Множество изследвания по света са показали, че чесънът понижава холестерола и кръвното налягане, предотвратява образуването на тромби/кръвни съсиреци, намалява риска от развитие на атеросклероза. Известно е също, че веществата в тази луковица убиват различни бактерии и вируси, които причиняват грип и настинки. Неотдавнашно проучване на американска изследователска организация Cochrane Database показа, че редовната консумация на чесън през зимата може да съкрати с 1 ден продължителността на простудните заболявания от 5 на 4 дни. Изследванията показват, че чесънът е ефективен и срещу храносмилателни заболявания и диария. Американският сайт healthimpactnews.com публикува тези дни обширна статия за ползите от чесъна, както и рецептата на чеснова супа. За 4 порции са необходими 26 необелени, но добре измити скилидки и 26 обелени скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 2 с.л. масло, 1 ч.л. лют червен пипер, 1/2 настърган джинджифил, 2,5 чаши нарязан лук, 1,5 ч.л. нарязана мащерка, половин чаша кокосово мляко, 3,5 чаши зеленчуков бульон, няколко резена лимон. Необелените скилидки чесън със зехтина се посоляват леко в тава, покриват се фолио и се слагат в нагрята на 180 градуса фурна за 40-45 минути, след което скилидките се изваждат от обелките. В тенджера се разтопява маслото, добавят се нарязаният лук, мащерката и лютият червен пипер, като сместа леко се запържва, докато лукът омекне. Добавя се зеленчуковият бульон и се оставя да къкри 15-20 минути. Сместа се пасира, докато стане на пюре и се връща в тенджерата, добавя се кокосовото мляко и се оставя да къкри. Супата се подправя със сол и пипер на вкус и се гарнира с лимон преди поднасяне.

Всеки четвърти българин живее на студено

автор:Дума

visibility 751

/ брой: 171

Сметките за ток стават електронни

автор:Дума

visibility 975

/ брой: 171

С 1,97 млрд. лв. повече са събраните данъци

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 171

Пети сме в ЕС по качествени плажове

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 171

Мицотакис обеща по-социални политики

автор:Дума

visibility 812

/ брой: 171

Хиляди на протест срещу политиката на Макрон

автор:Дума

visibility 909

/ брой: 171

Възможен е нов атентат в Словакия

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 171

Накратко

автор:Дума

visibility 1943

/ брой: 171

В дълг пред Девети септември

автор:Боян Бойчев

visibility 946

/ брой: 171

Вози се на кола

автор:Барбара Пейчинова

visibility 1355

/ брой: 171

Ядреният терорист НАТО

автор:Юри Михалков

visibility 964

/ брой: 171

БСП обедини лявото

автор:Юлия Кулинска

visibility 1049

/ брой: 171

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ