30 Юни 2024неделя17:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

Страната ни не отговаря на критерия за инфлация, но ЕЦБ обръща внимание и на включването й в "сивия списък" за пране на пари

/ брой: 120

автор:Дума

visibility 1900

България изпълнява три от четирите Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната и само нивото на инфлацията препъва страната пред приемане на единната валута. Това стана ясно в сряда от публикувани доклади на ЕК и ЕЦБ.
В началото на правителственото заседание премиерът Димитър Главчев също съобщи новината. "Преди минути са излезли конвергентните доклади на ЕК и ЕЦБ, които засягат страните извън еврозоната и готовността им за присъединяване към нея. За нас е установено, че всички критерии са спазени, освен този за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината. При изпълнението на всички критерии ще искаме извънредни конвергентни доклади и ще покажем готовността си за присъединяване към еврозоната", каза той.
България засега не отговаря на изискванията за въвеждане на общата валута, се отбелязва в оценката на Еврокомисията. Отчита се, че нашата страна е съобразила почти изцяло законодателството си с правилата на еврозоната, включително по отношение на бюджета, обменния курс на лева и дългосрочните лихви. Докладът разглежда готовността на още пет държави, които имат правното задължение да се присъединят към еврозоната - Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. Комисията уточнява, че никоя от посочените държави не е готова за въвеждане на еврото, както и че само България отговаря на всички изисквания без едно. Комисията допълва, че тези доклади служат на Съвета на ЕС при взимането на решение за разширяване на еврозоната. Докладите на ЕК се изготвят веднъж на две години, но всяка държава от ЕС има право да поиска допълнителна оценка, посочва комисията.
България не отговаря на инфлационния критерий и не е готова да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2025 г. Това очаквано констатира и ЕЦБ в своя редовен конвергентен доклад, който бе публикуван вчера с малко забавяне заради изборите за новия Европейски парламент.
ЕЦБ също така се опасява относно устойчивостта на процеса по намаляване на инфлацията в дългосрочен план заради процеса на догонване на западните страни. Като проблем институцията изтъква и влизането на България в "сивия списък" на глобалния надзорен орган Financial Action Task Force (FATF) за пране на пари. Страната бе поставена в него през октомври 2023 г.
Според Маастрихтските критерии средногодишната инфлация, измерена чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени, не трябва да е повече от 1,5 пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-нисък показател. Отчетеният индекс към май в България обаче е с около 3,5 пункта по-висок, или с около 2 пункта над допустимите граници. Очаква се инфлацията да продължи да намалява през следващите месеци, но в по-дългосрочен план има опасения относно устойчивостта на конвергенцията на инфлацията в България.
Тази година е поредната, в която ЕЦБ казва на България, че не отговаря на критериите. През 2022 г. проблем отново бе инфлационният критерий, както и през 2020 г., когато обаче страната все още не бе влязла в т. нар. "чакалня на еврозоната", а именно валутнообменния механизъм.
Резултатите от докладите на ЕЦБ и Европейската комисия са очаквани и по тази причина служебният министър на финансите Людмила Петкова и нейният заместник Методи Методиев на няколко пъти заявяват, че България ще поиска извънреден конвергентен доклад към края на годината, когато според моделите на Министерство на финансите България ще отговори на критериите. Това според тях ще осигури на България възможност да стане част от еврозоната "по някое време през 2025 г.".
Страната ни обаче би била първата членка, която се присъединява към валутния съюз от дата, различна от 1 януари, и според експерти по-вероятната дата е 1 януари 2026 г., тъй като ЕЦБ има нужда да види, че инфлацията в България се задържа известен период в допустимите граници, както и заради технически затруднения, свързани със смяната на националната валута в средата на годината.
Очаквания, че България ще се присъедини от 2026 г. изразиха и двете големи рейтингови агенции Fitch и S&P Global. България подаде молба за влизане в чакалнята на еврото в средата на 2018 г. Целевата дата за присъединяване обаче се отлага неколкократно.

БСП срещу продажбата на оборудването за "Белене"

автор:Дума

visibility 1509

/ брой: 121

Законът за надценките на хляба е неприложим

автор:Дума

visibility 1282

/ брой: 121

Официално ни отрязаха за еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 1859

/ брой: 120

НАТО с нова мисия за подкрепа на Украйна

автор:Дума

visibility 1589

/ брой: 121

Германско гражданство след пет години

автор:Дума

visibility 1521

/ брой: 121

Провали се опитът за военен преврат в Боливия

автор:Дума

visibility 1385

/ брой: 121

Накратко

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 121

Пак гоним дивото

автор:Нора Стоичкова

visibility 1418

/ брой: 121

Зор да се покажем

автор:Аида Паникян

visibility 1511

/ брой: 121

Самоунижението в Благоевград

автор:Александър Симов

visibility 1429

/ брой: 121

Съкровище на българската медицина

автор:Аида Паникян

visibility 1323

/ брой: 121

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ