27 Юли 2024събота19:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Заедно! Началото е Бузлуджа!

Борислав Гуцанов:

Бузлуджа става началото на едно ново обединено ляво

БСП е била силна, когато в нея имаше различни мнения, различни движения, когато дори вътре в партията имаше сблъсък на идеи, казва председателят на парламентарната група на социалистите

/ брой: 141

автор:Александър Симов

visibility 567


- Господин Гуцанов, какво ще е по-различното на тази Бузлуджа?
- Тази година на Бузлуджа се връщаме към идеите и принципите, към смисъла, който е събрал нашите предшественици на историческата поляна. Преди 133 години, малко под връх  Бузлуджа, започва организираното социалистическо движение в България. Събират се различни хора, обединени обаче от левите идеи. Тази година мисията ни е да възродим тази енергия. Да се съберем различни леви хора, обединени от общата си борба за повече справедливост, за истинска обществена солидарност, за едно общество, което се грижи за своите членове.
Бузлуджа тази година става и на фона на последиците от ужасната огнена стихия, която обхвана България. Ние от БСП за България първи повдигнахме темата в Народното събрание и благодарение на нашата реакция депутатите задължиха изпълнителната власт да помогне на пострадалите. Обществото ни показа изумителна солидарност с бедстващите и точно тази енергия трябва да пренесем на събора на Бузлуджа тази година. Огненият ад и действията, които успяхме да предприемем през парламента са един пример какво може да постигне БСП и всички леви хора, когато се борят за справедливи каузи. Заедно можем да направим живота в България по-добър и това ще заявим ясно и категорично. Обединени ще променим живота на хората към по-хубаво.

- Обединението на левицата както винаги предизвика много страсти, противоречиви коментари, откровени интриги и силно одобрение. Това ли е правилният път за БСП и за лявото пространство?
- Обединението категорично е правилният път пред лявото у нас. Франция ни го показа само преди седмици – заедно сме силни. Не случайно се спрях и на заветите на Димитър Благоев и събитията преди 133 години. Те ни учат точно на това – на обединение в името на каузата и на принципите ни. Всички леви хора в България искаме да живеем в една по-справедлива държава. Заедно можем да го постигнем. Заедно на Бузлуджа ще поемем към политическия връх, където е мястото на Българската социалистическа партия.
На интригите не смятам да обръщам внимание. Те са плод на амбициите на хора, които се опитаха съзнателно да превърнат БСП в бутикова партия, която лесно да контролират.
Аз не разбирам тези действия, защото за мен, а и за всички леви хора, е важно да има силна и водеща социалистическа партия. Не заради мен, а заради България. Защото България има нужда от силно ляво, което да се пребори с огромните неравенства в страната и да донесе повече справедливост в обществото ни.

- Кои са основните принципи на това обединение, може ли Бузлуджа да се превърне за пореден път в начало за левите идеи?
- Не само може, но съм убеден, че вече се превръща в началото на едно ново обединено ляво. Не случайно избрахме мотото тази година да е „Заедно! Началото е Бузлуджа“. Съзнателно се връщаме към онези първи стъпки преди 133 години, за да положим основите на едно голямо ляво обединение. Бузлуджа е на всеки социалист и мястото на всеки ляв човек е на върха, както е било много години поред. В последните за съжаление тази традиция се изгуби, но сме решени да я върнем.

Миналото може да ни даде много уроци. Българската социалистическа партия е била силна, когато в нея имаше различни мнения, различни движения, когато дори вътре в партията имаше сблъсък на идеи. Това е основен принцип на лявото – ние зачитаме, чуваме и разбираме правото на различно мнение. Вождизмът е непривичен за социалистическите идеи.
Разбира се, повече от ясно е, че БСП ще е основата на едно голямо ляво обединение. Само ние имаме и историята и опита да го направим.
В последните седмици аз и новото ръководство поехме този курс на обединение и първите успехи вече се виждат. Убеден съм, че ще последват други. Обикалям цялата държава всяка седмица и виждам колко добре се приемат от редовите членове тези наши действия.

- Като председател на парламентарната група на БСП какво е вашето мнение - защо 50-ото НС не успява да излъчи правителство? Какво пречи?
- ПГ на БСП за България подхожда с изключително уважение към всички парламентарни групи и техните избиратели. Като че ли обаче това все още липсва у една част от останалите. За това и отсъства диалог. До тук опитите за съставяне на правителство приличаха по-скоро на ултиматуми. Вярвам, че ние от БСП даваме работещото решение и се надявам да бъдем чути. Трябва обединение в името на доброто на България. За това отдавна формулирах, че трябва да се работи за формиране на правителство на националното съгласие и националното спасение.
За нас ат БСП е ясно, че подобно обединение трябва да стане на база политики. Поставихме темата за Плана за възстановяване и устойчивост. България има възможност да получи 11 млрд. евро безвъзмездно, а за съжаление дотук се усвоили единствено първия транш от 1,250 млрд. евро. И то по време на служебния кабинет преди година и половина. Целият редовен кабинет на сглобката не успя едно евро да привлече в България. Вярваме, че трябва да се направят стъпки в тази посока.
Друг приоритет според нас е енергетиката. Направихме предложение да бъде спряна продажбата на оборудването в Белене, за да се направи оценка дали то не може да се ползва за АЕЦ „Козлодуй. Виждате, Шести блок често не работи заради проблемите с парогенератора. Трябва да видим и дали самият проект АЕЦ „Белене“ може да бъде стартиран.
Видяхме какво стана в огнения ад. Трябва правителство, което да разработи адекватна политика за справяне с бедствията, които стават все по-чести за съжаление. За адекватно подпомагане на пострадалите.

- Затворен ли е наистина фронта с президента Румен Радев? Спечели ли нещо БСП от тази война?
- БСП трябва да затвори фронтовете с идейните си съмишленици – както вътре, така и извън партията. Предприехме и стъпки за възстановяване на диалога между институциите. През последните години БСП влезе в много излишни противопоставяния с президента Румен Радев. Той и вицепрезидентът бяха издигнати и подкрепени именно от нашата партия и от левите хора в България. Ние трябва да възстановим добрия си диалог с президентската институция, защото заедно можем да се преборим за много каузи на България. Стига вече скандали, стига вече междуличностни разпри, стига вече обиди и противопоставяне. Пътят за излизане от политическата криза е именно краят на излишното противопоставяне между институциите.
Вярвам, че президентът Радев може да помогне за реализиране на много от левите идеи и го е доказал. Заедно можем да постигнем много повече, отколкото разделени.
- Предишното Народно събрание промени Конституцията на страната и виждаме следите от този експеримент днес. Трябва ли да се позволява Конституцията да става жертва на конюнктурни политически игрички?
- Нито един закон не бива и не трябва да бъде жертва на конюнктурни политически игрички. За съжаление с Конституцията се случи това, въпреки че отново ние бяхме парламентарната група, която до последно се бори срещу този експеримент. За съжаление видяхме резултата нагледно само месеци след приемането на текстовете.
Ето тук искам да призова всички партии – реформите не могат да бъдат цел, те са средство. Ние трябва да правим реформи, за да подобрим живота на българските граждани, а не за да отговорим на желанията на политическата класа. Надявам се, че авторите на тези промени си научиха урока. Надявам се всички да са го научили. Промените в законодателството, особено Конституцията, трябва да се правят изключително внимателно с ясна цел, която да е подобряване на живота на хората, а не лични амбиции.
- Оптимист ли сте за бъдещето на БСП?
- Да, аз винаги съм оптимист, но тук съм оптимист и с причина. БСП има бъдеще, защото лявото има бъдеще и то важно за цялата държава. Ние няма да последваме съдбата на изчезналите партии от прехода, защото ние за разлика от тях имаме идеология и се държим на нея – тя е вечна и винаги ще увлича хората. Само през последните седмици доказахме колко работа можем да свършим за българските граждани – помощта за наводненията. Мисля, че БСП за България е парламентарната група, която прави всичко възможно да работи възможно най-ефективно за българските граждани. Имаме законодателни инициативи – внесохме закона за личната помощ, поискахме и сваляне на ДДС за лекарствата, които се покриват от НЗОК. Внесохме и един отдавна чакан закон – Закона за доброволчеството. Пак при пожарите се видя колко е важно да имаме такъв. Надявам се, след като вече има правилник, комисиите да заработят ефективно и по същество възможно най-бързо и да разгледаме тези предложения и в пленарна зала.

България пак се размина с нови влакове

автор:Дума

visibility 1086

/ брой: 141

Най-опасният пожар са некадърниците с власт

автор:Дума

visibility 1078

/ брой: 141

КЗК даде зелена светлина на БАКБ да купи Токуда банк

автор:Дума

visibility 878

/ брой: 141

Военен съюз срещу Иран

автор:Дума

visibility 998

/ брой: 141

ЕК заведе три дела срещу България

автор:Дума

visibility 1035

/ брой: 141

Гърция екстрадира българин в САЩ

автор:Дума

visibility 932

/ брой: 141

Германия отказва войници и оръжия срещу Русия

автор:Дума

visibility 973

/ брой: 141

Душата и сърцето на БСП

автор:Александър Симов

visibility 475

/ брой: 141

Бузлуджа е началото

visibility 367

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ