19 Юли 2024петък15:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Атанас Зафиров:

Ще положим усилия за съставянето на надпартиен, експертен кабинет

ПП-ДБ ще върнат веднага втория мандат след провалените преговори с партиите в НС

/ брой: 136

автор:Дума

visibility 258

"Готови сме за разговори по всички теми. Нека видим при кого ще отиде третият мандат и ще положим всички усилия за съставянето на кабинет". Това заяви вчера изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров пред журналисти в НС. От наша страна очаквайте диалогичност и опит да се намерят правилните решения, уточни той. БСП върви по предварително очаквания план - трети мандат, надпартиен, консенсусен, пробългарски, експертен, , подчерта той. Зафиров призова мандатоносителят да има именно такъв подход“, наблегна той.
На въпрос ако дойде при БСП третият мандат, какво ще направи левицата, Зафиров отговори: „Потвърждавам нашата готовност да водим открити и динамично разговори пред обществото и да търсим национално отговорните решения“.
По-рано от ПП-ДБ заявиха, че няма подкрепа за предложения от тях подход и не могат да реализират втория мандат, затова ще го върнат веднага. В сряда те обсъдиха предложената от тях декларация за излизане от политическата криза с парламентарните групи без ДПС.
"Ако наистина ПП-ДБ са искрени, ще направят следващата крачка. В противен случай ще излъжат избирателите и хората. Това ще е опит за безвремие, който искат да наложат, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов. Бихме подкрепили по-нататъшни разговори, но тримесечен срок с неясни последици няма как да бъде на дневен ред в парламента, заяви той. Иванов изрази надежда логиката в политиците да надделее.
Може да се състави единствено кабинет на националното спасение, който да е експертен и със заложени няколко приоритета за развитие на страната, заяви по-рано в тв ефир председателят на ПГ"БСП за България" Борислав Гуцанов. „ПП-ДБ започнаха с нарушение на Конституцията преди години и продължават с ирационални предложения. Няма такава практика 3 месеца някой да иска от президента да не връчва мандат и едва ако се приемат всички тези закони, да се говори за правителство", коментира той.
Гуцанов подчерта, че социалистите са се отзовали на разговори от уважение към парламентаризма и защото считат, че диалогът е ключов, но това не са били разговори за правителство.
„Нашето виждане е, че може да се състави единствено и само кабинет на националното спасение, който да е експертен и със заложени няколко приоритета  за развитие на България“, посочи Гуцанов.
По думите му БСП е склонна да подкрепи част от законите, предлагани от ПП-ДБ, но друга – не, като, например, станалият известен като закон „донос-бонус“.
„Големият проблем тук е, че редовният кабинет, който ни управляваше една година и имаше мнозинство да промени Конституцията по един безумен начин, не успя да приеме нито един закон по Плана за възстановяване и устойчивост, съответно не взе и едно евро от полагащите се на България 11 млрд. И сега ни се предлага за 3 месеца да приемем тези закони и чак тогава да предложат кабинет – това е несериозно“, смята Гуцанов.


Илияна Йотова:

Да се надяваме се, че ще надделее разумът

"Да се надяваме се, че ще надделее разумът и ще има правителство с третия мандат. Нуждаем се повече от всякога от стабилна държава и работещи институции", заяви вчера вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти. "Ясно е, че кабинет с втория мандат очевидно няма да има. Оттук нататък президентът ще реши кога да връчи третия мандат. Ще изчакаме Румен Радев да се върне и да прецени ситуацията и да реши кой ще го получи", уточни Йотова.
Според нея има две възможноти. "Или да продължи пътят на разума, да продължи диалогът, с който в сряда  започнаха политическите сили, или партиите отново да се затворят в себе си, в предизборното си говорене. Това не е добре за държавата, убедена съм в това", подчерта Йотова.
"След разговорите между политическите сили са се чули добри предложения и идеи, желание за съвместни разговори за преодоляване на разделителни линии.Добре е, че няколко партии предлагат широко отворено ветрило за разговори, преговори, склонни са на определени компромиси“, допълни тя.
Йотова е категорична, че извън политическата интрига страната ни трябва да приеме своя бюджет и не е време за промени в изборния закон.

Фон дер Лайен остава начело на Еврокомисията

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 136

Стармър иска затопляне на отношенията с ЕС

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 136

Байдън се оттегля, ако лекарите преценят

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 136

Накратко

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 136

Нормално?

автор:Мая Йовановска

visibility 273

/ брой: 136

За добруването на Родината

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 136

11-ата кинообиколка на света започва през август

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 136

Жълтите павета не горят, нали?!

автор:Мартин Карбовски

visibility 288

/ брой: 136

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ