19 Август 2024понеделник09:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Чавдар Христов: На хората им писна!

Промените в Кодекса на труда трябва да са съобразени с липсата на кадри у нас и с приети от България международни актове, казва вицепрезидентът на КНСБ

/ брой: 129

автор:Ева Костова

visibility 2953

ЧАВДАР ХРИСТОВ е роден в София през 1952 г. Завършил е право в Софийския университет. В КНСБ работи от 1990 г., започнал е като експерт-юрист. На VII конгрес е избран за вицепрезидент на конфедерацията. Участва в проекти и програми, като създаването на доверена синдикална адвокатура, Национален институт за помирение и арбитраж, промени в Кодекса на труда и др.

- Г-н Христов, сега, когато има фалити, безработица, задължителни отпуски, бедност, правителството реши да прави промени в Кодекса на труда, вместо да предложи нови мерки за излизане от кризата. Как гледа КНСБ на подобна намеса в трудовата конституция, май я приема? 

- Още по времето на бившия министър на труда Бисер Петков бяха сформирани две работни групи, а работни разговори имаше още от края на 2018-а. Коалиционното правителство на ГЕРБ е заложило в своята политическа и управленска програма промени в КТ за работното време и социалния диалог, затова се стигна до този законопроект. Той вече мина през Комисията по трудово законодателство в Националния съвет за тристранно сътрудничество. В него обаче има текстове, които противопоставят социалните партньори. На първо място са въпросите, свързани с колективното договаряне. Има съпротива срещу разпростирането на колективните договори, сключени на секторно и браншово равнище, което не е в унисон с другото виждане на работодателите. 

- Доста е робовладелческо искането на бизнеса за 300-часов извънреден труд, вместо досегашните 150 часа. Ще го допуснете ли?

- Тези договорки няма да имат действие спрямо всички работници и служители в съответните браншове и отрасли, ако го няма разпростирането на колективните договори. Боричканията около това не са от вчера. Очевидно процесът с колективното договаряне върви трудно, малко мудно, има съпротива основно от бизнеса. Как ще процедира държавата, ще видим. 

- В проекта за промени на КТ се залагат изменения в санкциите за нарушения на трудовото законодателство и в някои случаи те се намаляват. Оправдано ли е това?

- Дълга е историята с повишаването и намаляването на санкциите. Основанието за намалението през годините беше, че били много тежки глобите, че бизнесът се задъхвал и т.н. Сега отново има подход за намаляване на някои от границите на имуществените санкции за работодателя, което е необяснимо и няма аргументи за него. Не намираме обективно основание за такава стъпка. Ежегодните доклади на Главната инспекция по труда (ГИТ) се публикуват през март-април. Те са едни и същи в констатациите за нарушения на трудовото законодателство - и на здравословните и безопасните условия, и на работното време, и на изплащането на трудови възнаграждения. Където и да пипнете, все едни и същи нарушения. Тази година едното малко намаляло, другата година се увеличило, незначителни вибрации. Остава да търсим идеята за намаляване на глобите в някакъв милозлив жест към бизнеса.

Въвежда се обаче едно ново нарушение - за системно нарушаване на трудовото законодателство, което е уредено и като изисквания - що е то системност, в какъв период от време - там се завишават глобите. От една страна - има намаляване на имуществени санкции при определен вид нарушения, от друга - се появява нова глоба за системно нарушаване. Не съм убеден, че този подход ще свърши работа, но държавата ще носи отговорност за тия стъпки. След две-три години, като прегледаме докладите на ГИТ, същите неща ще констатираме, независимо от тези мерки. Каквито и мерки да бяха приети за решаване на проблема с неизплатените заплати, и до днес той стои...

- Когато КТ се отвори за корекции, има риск да се поискат и допълнителни промени, за които бизнесът периодично настоява - например, за отпуските на майките. Чуват се и гласове за нов кодекс. И депутати могат да внесат корекции...

- Темата за нов Кодекс на труда постоянно се развява като знаме. Предвид някои процеси, сигурно е възможно да се мисли за това, но темата е много сложна, противопоставя интереси. Съществен момент е да се направи анализ какво и по какъв нов начин трябва да се уреди. Но така, че да се спазват социалните стандарти, за които имаме ангажименти по международни документи. Да се спазват достигнатите, надграждащи, социални стандарти в нашата страна. И да се предвидят такива стандарти за права на работниците и служителите, които вероятно ще се появят в развитието на научно-техническия процес. 

Когато се правят промени, трябва преди всичко да се мисли за човека. Той е с приоритет при законодателното уреждане на такива отношения. Разбира се, трябва да се мисли и за бизнеса, тук трябва да има политическо спокойствие и воля, в рамките на които в диалог да се изяснят всички спорни въпроси. В условията на нестабилна политическа обстановка другото означава да надделяват лобистки интереси. Това се отнася и за отворената врата - да може народни представители, групи депутати да тръгнат да натискат. Най-вероятно ще се случи. Тук е изкуството на политическите сили, които доминират в парламента. Да разберат, че не може вече да се правят стъпки в интерес на този или онзи икономически субект, защото се нарушава крехкото балансирано равновесие между труда и капитала. А това има социални последици. Тогава отново ще трябва да кажем: този, който предлага такива промени - вън от парламента! Най-малкото да кажем на хората - такъв човек или партия не може да ги избирате! Трябва отговорно да се мисли по тези неща. Да се мисли не само за икономиката и за бизнеса, а основно за хората, за това, че те са тези, без които икономика и бизнес не могат да съществуват.

- Наскоро КНСБ и КТ "Подкрепа" внесоха в МС над 100 000 подписа срещу нощния и извънредния труд. Пратихте и писмо на социалния министър Сачева заради т.нар. сумирано изчисляване на работното време. Сега това сумирано отчитане удря по доходите и условията на труд.

- Да, големият проблем е да се възстанови изискването, че сумирано отчитане на работното време, което води до 56-часова продължителност на работната седмица, може да има само там, където и доколкото има непрекъсваем производствен процес. Това е изискване и на Международната организация на труда, и на Директивата за работното време на ЕС. Представили сме аргументи, че има противоречие с двата международни акта и нашето настояване е държавата да го оправи, защото го търпи 20 години вече. И бизнесът, и държавата са поели ангажимент в подписаното на 17 юни национално тристранно споразумение да приведат нормите за извънредния труд и сумираното отчитане на работното време в съответствие с директивата и конвенцията. Сложили сме на масата основания и чакаме да видим какво ще се случи.

- При липсата на кадри у нас проблемът със сумираното изчисляване на работното време придобива още по-голяма тежест. 

- При безспорната липса на работна ръка в България центърът на боричканията се пренася в използването на работната сила. Надделяват усилията на работодателите да "изтискват" максимално наетите, да ги натоварват с повече работа, с повече време за работа. Това се прави чрез сумирано изчисляване на работното време и през т.нар. извънреден труд, който се появява при неговото използване. Това става проблем основно поради липсата на възможност да се прилагат стандартите на успешно съчетаване на трудовата заетост с личното време и семейната заетост. Работното време придобива преимущество, човек изцежда силите си в работа и му остават много малко сили, време и енергия да живее в семейството. Като прибавим и нископлатения труд, включително извънреден, виждаме какъв е обективният проблем. Не трябва да има извънреден труд при сумираното отчитане на работното време. 

- Какво е сумирано отчитане? 

- Когато има непрекъсваем процес, работодателят може да удължава или да намалява работния ден, респективно работната седмица, и тя да стане шестдневна, а работното време да се движи в рамките на 12 часа например. На всеки ден от една седмица и на всичките седмици от един месец се прави график през такъв "нестандартен" работен ден и 56-часова максимална седмица, при което се получава разлика между сумираното отчитане и 5-дневната седмица, когато има непрекъсваем процес. И тук, поради липса на норми в законодателството, недобросъвестни работодатели обират луфтовете, товарят работниците с повече работно време и това избива вече толкова години. Неслучайно е тази подписка от над 100 000 души. На хората им писна! И те поставяха, и ние поставяхме въпроса. Той беше разгледан през 2019 г. и в Икономическия и социален съвет. Близо една година ни костваше усилия да изработим единно становище с бизнеса - то е предоставено на социалното министерство, в което категорично казваме, че трябва да има промяна в правната регулация на сумираното отчитане на работното време. Е, дойде време да се сложи точка, ама да се забие като с пирон - не може да има сумирано отчитане и 56-часова работна седмица при положение, че няма обективно непрекъсваем процес! Този въпрос е фундаментален. Държавата трябва да въведе законовите мерки, които след това да се прилагат, включително да се контролира прилагането им от контролните органи.

Птицевъдите искат да се забрани вносът на украински яйца

автор:Дума

visibility 1753

/ брой: 156

Доган по документи се разделя с ТЕЦ "Варна"

автор:Дума

visibility 1968

/ брой: 156

Производствените цени в селското стопанство спадат

автор:Дума

visibility 1595

/ брой: 156

Украйна може да се откаже от ядрени ни реактори

автор:Дума

visibility 1729

/ брой: 156

Съединените щати не са световен полицай

автор:Дума

visibility 1871

/ брой: 156

Жалба в Гърция за пожара до границата

автор:Дума

visibility 1949

/ брой: 156

Нови версии за атаките срещу "Северен поток"

автор:Дума

visibility 1873

/ брой: 156

Ни чул, ни видял

автор:Аида Паникян

visibility 4544

/ брой: 156

Политически цайтнот

visibility 3539

/ брой: 156

Пропадането на Източна Европа

автор:Боян Дуранкев

visibility 2337

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ