13 Август 2024вторник16:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Украинската атака при Курск:

Нова стратегия или отвличане на вниманието

Защо украинската армия навлезе на руска територия и докъде би могла да стигне? Целта е Русия да бъде извадена от равновесие

/ брой: 153

visibility 217

Роман ГОНЧАРЕНКО*
DW  

Възможно е Украйна да е направила "първата стъпка" към промяна на стратегията си за отблъскване на руското нападение. Така оценява настоящите събития в Курска област Джен Спиндел, професор в Университета на Ню Хемпшир в САЩ, в разговор с „Дойче веле“.
"Украйна не може да продължи да води тази война, както го правеше през предходните две години. Тя просто не разполага с необходимите ресурси за това - няма нито хора, нито оръжия", отбелязва американската експертка по външна политика и въпросите на сигурността.
Спиндел смята, че украинската операция в Курска област може да е опит за промяна на стратегията от "война на равнопоставеност към война на изтощение, асиметрична война". Тя и нейни колеги призоваха именно за такъв подход още през май в статия в американското списание "Форин афеърс", озаглавена така: "Как Украйна може да постигне повече с по-малко средства". "Украйна демонстрира, че руската територия вече не е недостъпна и че ще атакува Русия, за да я принуди да отклони част от силите си от бомбардировките и разрушенията в Украйна", казва по този повод Спиндел.
Три дни след началото на операцията на украинските въоръжени сили (ВСУ) в Курска област все още има малко информация за случващото се от украинска страна. Във всеки случай това е първият украински набег в Руската федерация, а не в окупирани от Русия украински територии. През 2023 г. подобни, но по-малки по мащаб, операции имаше в Белгородска област. Те обаче бяха извършени от въоръжени формирования, съставени от руснаци, които се сражават на страната на Украйна.
Австрийският военен историк подполковник Маркус Райзнер смята, че украинската операция е била внимателно планирана, докато руското разузнаване, според него, се е "провалило напълно". За Украйна това е „явна информационна победа“, тъй като вниманието вече е насочено към Курск, а не към донбаските градове Торецк и Часов Яр, където за украинската армия "ситуацията ескалира". Ако Украйна успее да задържи за известно време позициите си в района на Курск, това може да принуди Русия да се прегрупира и да "намали натиска" върху украинските части в Донбас, казва Райзнер.

"Добре е за морала"

Берлинският експерт в мозъчния тръст на Европейски съвет за външни отношения Густав Гресел е по-скептичен. "Добре е за морала, но като цяло това не променя почти нищо във войната" - така той оценява украинското настъпление в региона на Курск. "Няма признаци, че Русия се готви да изтегли силите си от Източна Украйна, за да спре украинската операция", казва Гресел. „От разтягането на фронта на руска територия ще спечели най-вече Русия, защото това ще доведе до извънредно пренапрежение на украинските сили“, добавя той.
Експертите споменават и други цели на Киев - подобряване на позициите му при евентуални бъдещи преговори с Русия и желанието да демонстрира на Запада, че Украйна е в състояние да се противопостави успешно на руската армия след неуспешната контраофанзива през лятото на 2023 г. "Може би украинското ръководство иска да демонстрира на Русия и най-вече на Запада, че силите й не са изчерпани и че Украйна все още може да спечели войната, ако доставките на оръжие продължат", казва германският политолог и публицист Винфрид Шнайдер-Детерс.

Как ще реагират САЩ и другите партньори на Украйна?

Досега Украйна се е въздържала от подобни атаки, имайки предвид позицията на западните си партньори, и най-вече на САЩ, отбелязва Шнайдер-Детерс. Опасявайки се от ескалация от страна на Руската федерация, Вашингтон, Берлин и други забраниха на Украйна да използва западните оръжия за офанзивни цели на руска територия. Чак след руското нападение край Харков САЩ и други държави смекчиха ограничението през май 2024 г., но само за удари по военни цели в граничните райони и не за всички видове оръжия. Киев, например, има право да използва ракетите АТАКМС само на окупираната от Русия украинска територия.
Дотук САЩ реагират сдържано на събитията в Курск. Но експерти като Джен Спиндел са уверени, че сега „усилията ще се съсредоточат върху дипломатически опити за намаляване на напрежението, доколкото това изобщо е възможно в момента".

Докъде може да напреднат украинците в Курска област?

„Операцията на Украйна в Курска област не цели украинците да напреднат до Москва“, казва тя. Експертката посочва, че колкото повече напредват украинците, толкова по-голяма е вероятността Русия да успее да отреже пътищата за доставки на украинските части. Според нея, за да постигне военните си цели, Украйна не трябва да навлиза дълбоко на руска територия, а да "напредва до местата, откъдето се нанасят удари и където се съхраняват оръжия".
„В същото време Украйна трябва да поддържа баланс и да се съобразява с позицията на САЩ“, припомня Спиндел. Според нея досега Украйна е напреднала "достатъчно, за да бъде операцията чувствителна за Руската федерация, но е недостатъчно, за да разсее „опасенията на САЩ и другите партньори на Украйна за възможна ескалация“. Като цяло Спиндел не очаква събитията в Курска област да доведат до "значителни промени" в хода на войната. Тя смята, че ще има още такива операции и че Украйна ще търси ефекта на изненадата. Целта, според нея, е "Русия да бъде извадена от равновесие".

* Геополитически експерт на „Дойче веле“

Жените са с по-ниски обезщетения за безработица

автор:Аида Паникян

visibility 458

/ брой: 153

Всяка трета медицинска сестра е в пенсионна възраст

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 153

Мощен взрив стресна Бургас

автор:Дума

visibility 556

/ брой: 153

158 са новите случаи на заразените с ХИВ

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 153

2300 лева средна работна заплата у нас

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 153

Готвят лицензиране на гориво от "Уестингхаус" за VІ блок

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 153

"Активни потребители":

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 153

Нов пожар в РСМ до нашата граница

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 153

ЕС критикува Скопие за диалога със София

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 153

Новият лидер на "Хамас" иска преговори с Израел

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 153

Накратко

автор:Дума

visibility 1037

/ брой: 153

От панталона до заплатата

автор:Аида Паникян

visibility 573

/ брой: 153

Примитивна пропаганда

visibility 661

/ брой: 153

Деформирани представи

visibility 622

/ брой: 153

Благодарим ви, че ни отсрамихте!

автор:Нешка Робева

visibility 453

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ