14 Юли 2024неделя18:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Порциите

/ брой: 149

автор:Тодор Коруев

visibility 4536

Това, което направи ДПС, не му е първица.  Спомняте се как гътна Филип Димитров във вот на доверие. Не само СДС, но и ОДС, НДСВ, а сега и БСП сърбаха попарата на етническата партия и още им държи влага. Миналата сряда на това място обяснявах поведението на ДПС с изменчивата му природа и държа на написаното. Парламентарната летопис доказва това. Но изглежда, че Сергей Станишев е развързал ръцете на Лютви Местан да откаже поддръжката на правителството, ако наистина се е гласил да седне вместо Орешарски във втори кабинет в същия мандат, но Ахмед Доган го бил отрязал. Такива слухове витаят във въздуха. А сега лидерът на БСП изхвърча на Коня Шарколия към Брюксел, но остави самара си на "Позитано" да го "кърпят" ония юнаци и юнакини, които се ругаят партийно на "цървул" и "парцал". Как ли с "цървули" и "парцали" се печелят избори?         
Имаме си и дата за предсрочни избори - 5 октомври. Те едва ли ще формират кой знае колко по-различен парламент от досегашния, но не дай Боже да върнат бойкоборисовщината на власт. Естествено, в новото Народно събрание няма да минем без "проклятието" ДПС. И жална им майка на тия, които се хванат на хоро с него, на кючек ще се обърне. На депесарската алчност и корист трудно се устоява. Не е лесно да се пресметне колко "червени бабички" загуби БСП заради съортачването с етническата партия, но не ще да са малко. Движението ще играе още по-решаваща  роля в новия парламент, сега под знамената му ще бъдат и изселниците в Турция, а на евроизборите придоби пребогат опит в привличането на ромите у нас и по света - с всякакви средства.
В последния вагон на пътуващия към историята парламент Четин Казак и Тунчер Кърджалиев качиха проектозакон, с който целят децата на изселените и преди 1989 г. да придобиват българско гражданство. Според нашето законодателство "български гражданин от небългарска народност, който се изсели от страната, изгубва българското си гражданство още със самото изселване". Вижда се и с просто око, че ДПС стяга нови табори в електората си, без да се интересува, че децата и внуците на изселените преди 50-60-70 години не знаят бъкел български. А иначе въртим на шиш нашенците от Македония, Молдова и Украйна да доказват с документи българския си произход и ги караме да държат изпит по родния си език.
ДПС си е лидерска партия. На Ахмед Доган и преди, и сега като почетен, всичко му е позволено. Може посред бял ден да отиде в турското посолство и да предаде папка със списък на агентите. За такова деяние в страни, в които има правосъдие, се лежи, знайно на какви усойни места. Може четири години като депутат да не стъпва в парламента и това пренебрежително отношение към най-висшия орган на държавата да се приема за нещо "све у реду". Остави ни в неловко мълчание с призива да вървим към Европа през Босфора. Ами подигравката с ордена "Стара планина", който той си върна демонстративно? Припечелил 1.5 млн. лева от консултантска дейност като виден хидролог, Ахмед Доган се оттегли, завещавайки на ДПС либералните си възгледи за европеизма, охранил се от мита, че е най-големият български политик, вече се спотайва у дома. Но далеч преди да се оттегли като "милионер в зелено" и да даде на Лютви Местан поста, той вече му беше дал много примери как да се разправя със свои и с чужди, ако му мътят водата. Без да му мигне окото, Доган заяви, че движението е обградено от обръчи от фирми. По-късно обясни, че "обръчът" е философията на предприемчивия човек и обединява политиците и предприемачите в една аура, което обяснява сдушването му с Делян Пеевски, а и не само с него. А на друго място Доган пък се изрепчи, че той е инструментът, които разпределя порциите на финансите в България.
Наистина движението има охранен и богат актив, който разпределя порции, раздава ръководни постове в министерства, агенции, области и общини. Схемата 8-5-3 за ДПС бе само генерална репетиция как да урежда своите хора. Но тя беше цвете в сравнение с безцеремонността, с която се опитаха да наложат Делян Пеевски. Сега стана ясно, че искали да му поднесат на тава вътрешното министерство. Министри на Орешарски се оплакваха, че нямали хабер какъв заместник ще им набутат от ДПС, нямали право на избор. "Преяждането с власт" се постига с натиск и сила, а не с кандърми. И докато каймакът на ДПС се урежда винаги, електоратът му все обеднява - едвам се изхранва с тютюна, натикан е в кьошето и мърдане няма. Либералните теории, с които мажат очите ни, не могат да го нахранят. Някои селища и общини в България са превърнати в агалъци - там не може да се случи нещо не по волята на агата. А каква партия конституционно е ДПС, по-подробно - другата сряда.

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 1563

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 1472

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 1755

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 1579

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 1774

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 1794

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 1627

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 1631

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ