18 Октомври 2024петък02:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Владимир Иванов:

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 913

При цените на стоките наблюдаваме лека възходяща есенна тенденция, с баланс между търсенето и предлагането, коментира пред "Блумбърг тв България" председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
"Към момента потребителската кошница е с един лев по-висока в сравнение с миналата година, като изменението е с 0,5%. Не можем да правим сравнение с индексите през 2021 г. и 2022 г., когато имаше резки изменения. Инфлацията при храните е около 1%. Не се наблюдават паразитни влияния към момента. Слънчогледът и олиото са дори на цени с 10% по-ниски от миналата година", обясни експертът.
Иванов съобщи, че на международните пазари се наблюдава "добро изменение по отношение на цената на зърното". Това е добра новина за нашите производители, които могат да намерят по-добра реализация на продукцията си, смята той и добави, че негативната тенденция при захарта също е преодоляна. Според него цената на какаото е далеч от пиковите си стойности преди шест месеца – 9 долара за килограм. "Цените на кафето също се стабилизираха. Нищо не предполага да станем свидетели на резки изменения. Ако геополитическите конфликти не претърпят усложнения, не би трябвало да има изненади", прогнозира Иванов.
Експертът коментира, че "аграрният сектор е завод на открито" и това го прави пряко зависим от климата. "При дълги периоди на засушаване няма как да няма вариация в цените. Много трудно хората биха могли да контролират тези процеси“, смята експертът.
Иванов посъветва потребителите да проверяват цените на стоките, да ги сравняват, да не се поддават емоционално на страх и паника, а да се стремят към информирано поведение.

61% от питейната вода у нас се губи

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 198

При цените на храните има възходяща есенна тенденция

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 198

До 5 млн. евро глоба за спекулативни цени на храните в Гърция

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 198

Харчим по 400 лв. на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 198

ЕК частично замразява пари за Румъния

автор:Дума

visibility 527

/ брой: 198

РСМ и Албания с паралелни академии

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 198

Българска следа в ДДС схема в Гърция

автор:Дума

visibility 504

/ брой: 198

Накратко

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 198

Сбъркана държава

автор:Александър Симов

visibility 624

/ брой: 198

Поне в една класация сме първи. Уви, не е за хвалене

visibility 709

/ брой: 198

Срамен футбол

автор:Дума

visibility 581

/ брой: 198

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ