15 Юли 2024понеделник16:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Цената на хапчето

/ брой: 196

автор:Аида Паникян

visibility 325

Аида ПАНИКЯН


Цената на хапчето е различна - стотинки, левче, че и 120 лева на ден. Въпросът е цените на лекарствата ли са високи или доходите ни са ниски?

Фармацевтичните фирми твърдят, че най-евтино продават лекарствата си в България. Това е и една от причините всяка година да "изчезват" от аптеките достъпни (като цена) лекарства - компаниите изтеглят неизгодните продукти. Пазар. Именно пазарът диктува и цените на "сезонните" лекарства - лете поскъпват тези срещу алергии и диария, зиме - срещу хрема, кашлица, настинки. Ще познаете сезона по телевизионните реклами.

Над 19 на сто от българите твърдят, че спират да приемат назначените им лекарства, защото парите не им стигат и често трябва да избират дали през ден да вземат лекарства или да се хранят два пъти дневно. Това влошава здравето им, вкарва ги в болница, увеличава разходите на държавата за и без това скъпото болнично лечение.

Заговори ли се за достъп до лечение, над 20% от запитаните най-много не одобряват доплащането на лекарствата. Това са лекарства, които трябва да се вземат всеки ден, до живот.

СЗО оповести, че в България едно от пет домакинства е направило плащания от джоба си, които надвишават капацитета му за разходи за здравеопазване с поне 40 на сто.

Тези числа и проценти са известни. Чуваме ги на всеки здравен форум и от парламентарната трибуна. Но те се превръщат в нещо осезаемо, когато човек трябва да плати своите лекарства.

СЗО препоръча да се намалят цените на лекарствата, да се увеличи бюджетът за здравеопазване и отчете добре известния факт: у нас обществените харчове за здраве са 4% при средно 6% за ЕС.

Подобни препоръки държавата ни получава от години. Дали ги е осъществила, след като на мнозина хронично болни им е по-евтино да купуват лекарствата си от чужбина? Как се справя сам възрастен с минимална пенсия и с едно, две, три или повече хронични заболявания? А млади семейства с тежко болно дете? Или за по-лесно за тях събираме капачки и като през 90-те на миналия век пускаме "Зов за помощ".

Проблемът чака решение. Лъч надежда бяха предложенията на БСП за безплатни (или с минимално плащане) лекарства за деца до 14 години и възрастни над 75.

Какво избута на заден план проблем, с който всеки българин се сблъсква постоянно? Защото цената на пропуснатото днес хапче след време може да се окаже висока.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Църквата почита светите Кирик и Юлита

автор:Дума

visibility 24

Левите с послание за обединение

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 132

Няма да подкрепим Денков за премиер

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 132

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 236

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 228

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ