17 Юли 2024сряда23:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Възраждат идеята "донос-бонус"

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 1352

Въвеждането на схема “донос-бонус” ще предложи отново Министерството на финансите. Идеята е гражданите да получат финансов стимул от държавната хазна, ако подадат данни в НАП, които помогнат за събиране на допълнителни задължения от данъци, мита, осигуровки и лихви върху тях на обща стойност над 100 хил. лв. Това става ясно от писмен отговор на служебния министър на финансите Людмила Петкова на депутатско питане.
Планираната законодателна промяна предвижда награда за граждани, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни приходи в държавната хазна, посочва министърът на финансите. Това ще бъде една от мерките за изваждане на България от т.нар. “сив списък” на държави под засилено наблюдение за пране на пари на базираната в Париж Специална група за финансови действия (The Financial Action Task Force, FATF).
Идеята за въвеждане на система “донос-бонус” не е нова. Тя бе лансирана през есента на м.г., когато министър на финансите беше Асен Василев. Предложението бе хората да печелят пари, ако докладват на НАП за данъчни измами. С промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс от МФ тогава предложиха размерът на възнаграждението за докладвана информация да бъде 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани в резултат на разкритията.
Първоначалната идея беше награда да има за предоставяне на информация, която доведе до разкриване на допълнителни приходи в държавната хазна в размер над 3000 лв. Но след като срещу идеята се обявиха икономисти и политици, в парламента бе вкарано предложение бонуси да се дават само ако докладваната информация допринесе за събиране на поне 100 хил. лв. в държавния бюджет. Предложението за "донос-бонус" бе отхвърлено от депутати от почти всички парламентарни групи в миналия парламент - ГЕРБ-СДС, ДПС, “Възраждане”, БСП и ИТН. Основните мотиви за отхвърляне на идеята бяха, че промяната може да бъде използвана за разчистване на сметки с търговски партньори, конкуренти или работодатели.

Чуждите инвестиции намаляха с 62%

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 134

НАП засякла само 255 кешови плащания над 10 000 лв.

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 134

Възраждат идеята "донос-бонус"

автор:Дума

visibility 1080

/ брой: 134

Европейският парламент се събра на първа сесия

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 134

Тръмп избра сенатор за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 134

Пожари бушуват на Балканите

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 134

Накратко

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 134

Касапи на Конституцията

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 134

За нуждата от ТЕЦ-ове

visibility 487

/ брой: 134

Глад за медицински сестри

автор:Аида Паникян

visibility 424

/ брой: 134

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ