16 Юли 2024вторник09:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Парче по парче, стих по стих...

Хитовата книга на Маргарита Петкова "Тъй рече Виктор", родила се във фейсбук, има премиера днес

/ брой: 216

автор:Дума

visibility 3063

Още преди да се е появила като книга, "Тъй рече Виктор" на Маргарита Петкова стана хит в социалните мрежи. Хиляди последователи на голямата поетеса попиваха поетичното й слово и тръпнеха в очакване на всяко следващо стихотворение за Виктор. А на различни срещи с нея традиционният въпрос беше: "Кога ще излезе Виктор в книга?"

Парче по парче, стих по стих, стихотворение по стихотворение сега пъзелът "Виктор" е сглобен и стига до читателите в издание на "Персей", научи ДУМА от издателя Пламен Тотев. Книгата е спечелила конкурс на Министерството на културата. Премиерата на "Тъй рече Виктор" е днес, 7 ноември, от 18 ч. в клуб "Журналист" в СБЖ, на ул. "Граф Игнатиев" 4, ет. 1. Обичаната авторка ще чете стихове от книгата и ще дава автографи. Входът на клуба е отворен за всички почитатели на поетесата.

Новата книга на Маргарита Петкова показва как се разширява диапазонът на темите, които я вълнуват - да, и любовта я има, но вътре са и животът, и смъртта, доброто и злото, грозното и красивото... "Тъй рече Виктор" разкрива каква трябва да бъде социалната поезия днес - с широк обществен отзвук, поставяща остро проблемите, които вълнуват всеки човек. Това са проблеми, взети от самия живот, та макар в някои от стиховете да се интерпретират и библейски мотиви. Стиховете озвучават битието на всеки от нас, бил той млад или възрастен, защото всеки човек се сблъсква всекидневно и с природни катаклизми, и с конфликти между хората, никой не е застрахован нито от зло, нито от добро, нито от завист, нито от възторг, нито от любов, нито от смърт.

Маргарита Петкова доказва, че всеки поет има своя еволюция, преминава през различни настроения, емоции и поетики. Тя самата никога не е била еднаква, стереотипна, винаги е била различна, изненадваща, но и винаги разпознаваема. В новата й книга има стихове, от които човек може да го заболи, но и да се пречисти. Именно в това е силата на голямата литература, която остава и за тези след нас.

Хора с ниски доходи ще плащат високи цени на водата

автор:Дума

visibility 1180

/ брой: 132

Онлайн сайтове предлагат дрехи с олово и токсини

автор:Дума

visibility 1111

/ брой: 132

Магистрала "Хемус" поскъпва с милиони

автор:Дума

visibility 1136

/ брой: 132

ЕК одобри 142 млн. евро помощ за фирмите, осигурили газ в кризата

автор:Дума

visibility 1145

/ брой: 132

Гореща вълна и пожари обхванаха Балканите

автор:Дума

visibility 1221

/ брой: 132

Германия удължава граничните проверки

автор:Дума

visibility 1276

/ брой: 132

Италия освободи индийци, работили като роби

автор:Дума

visibility 1144

/ брой: 132

Преустановиха преговорите за примирие в Газа

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 132

Дано се замислят!

автор:Таня Глухчева

visibility 1268

/ брой: 132

Квантов ВИП

visibility 1171

/ брой: 132

БСП даде заявка да бъде гарант на Конституцията

автор:Дума

visibility 1124

/ брой: 132

В очакване на Конституционния съд

автор:Дума

visibility 1178

/ брой: 132

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ